понеділок, 20 травня 2013 13:42

"Зі слабкими ніхто не рахується", - підсумок Другої світової

Автор: Фото: Євген Борісов
  Андрій Козицький, кандидат історичних наук, доцент кафедри нової та новітньої історії зарубіжних країн Львівського національного університету імені Івана Франка
Андрій Козицький, кандидат історичних наук, доцент кафедри нової та новітньої історії зарубіжних країн Львівського національного університету імені Івана Франка

Про те, як оцінюють наслідки й саму Другу світову війну й як воно було насправді у коментарі для Gazeta.ua розповів львівський історик Андрій Козицький.

"Якщо говорити про підсумки війни, то пропонував би на них поглянути, як на неоднозначний процес, - сказав Козицький. - Зараз складається враження, що демократичні держави вели війну проти недемократичного Гітлера та його союзників. Насправді, серед тих, хто вели боротьбу проти Третього Рейху був Радянський Союз і Гомільданівський Китай, які мали концтабори й були зовсім недемократичними".

Серед союзників, що боролись проти націонал-соціалістів теж були серйозні конфлікти. Теперішня схема не віддає цих складних взаємовідносин Другої світової війни, вважає історик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Другу світову війну пропонували назвати "Війною за цивілізацію"

"Через кілька років після завершення Другої світової війни почалася Холодна війна, - нагадав історик. - Тоді усі приховані, "заметені під килим" проблеми війни почали виходити на зовні. Дуже прикметною є справа Катині, - розстрілу польських офіцерів у Смоленському лісі. У 1943 році американці та британці відмовились проводити слідство у цій справі. Однак 1950 року, коли уже тривала Холодна війна, в США було створено спеціальну комісію, котра 1952 року, зібравши усі необхідні документи, визнала, що польських офіцерів у Катині розстріляли більшовики. В цей момент радянська сторона мала аргумент сказати, що це брехня, бо вона була спростована ще у роки війни, а тут, мовляв, змінилась ситуація. Таким чином деякі західні держави стали заручниками своєї політики з точки зору реалістичності".

Головним висновком Другої світової стало те, що у світі, як і раніше панують ті, хто має силу.

"В цьому контексті можемо сказати, що головним підсумком після переобладнання повоєнного світу став досить банальний результат: "Зі слабкими ніхто не рахується. Реальну політику роблять сильні країни. Якщо сама по собі країна не є сильною, то її єдиний реальний шлях — це пошуки добрих союзників". Країна, яка не знайде собі союзників, рано чи пізно стане жертвою обставин, або зажерливих сусідів", - констатував Козицький.

Зараз ви читаєте новину «"Зі слабкими ніхто не рахується", - підсумок Другої світової». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути