Ексклюзиви
субота, 07 грудня 2019 08:20

Землетрус знищив чотири міста

Землетрус знищив чотири міста
Спітакський землетрус магнітудою 7,2 бала за шкалою Ріхтера тривав пів хвилини. Фото: РИА

Землетрус магнітудою 7,2 бала за шкалою Ріхтера стався північному заході Вірменії 7 грудня 1988 року. Зруйновані місто Спітак, частково - міста Ленінакан, Степанаван, Кіровакан і ще понад 300 населених пунктів. Загинули щонайменше 25 тис. осіб, 514 тис. залишилися просто неба.

б 11.40 місцевого часу потужні підземні поштовхи силою в 10 балів за 12-балльною шкалою за півхвилини зруйнували майже всю північну частину республіки. За 30 секунд був знищені чотири міста. Постраждали 21 місто і 350 сіл, причому 58 з них були зруйновані повністю.

За офіційними даними, загинули 25 тисяч людей, 140 тисяч стали інвалідами, 514 тисяч втратили житло. Землетрус вивів з ладу близько 40% промислового потенціалу країни. Через ризик аварії було зупинено Вірменську АЕС. Економічний збиток від лиха перевищив $13 млрд.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від вибуху на заводі загинули 2 тис. людей

Спітакський землетрус був багатоактовим, поштовхи в епіцентрі відбувались з зупинками. Низька якість будівництва у країні будинків лише збільшила кількість жертв. Президент СРСР Михайло Горбачов формально попросив Сполучені Штати про гуманітарну допомогу, а потім вирушив до зруйнованих районів Вірменії. Спітакський землетрус, разом з Чорнобильською трагедією, став найстрашнішою катастрофою останніх років існування СРСР.

В індійському місті Бхопал на хімічному комбінаті з виробництва пестицидів 3 грудня 1984 року стався вибух. В атмоферу потрапило 30 тонн високотоксичного газу. Це одна з найбільших в історії промислових катастроф на той час. Загинуло 2 тисяч чоловік і поранено 600 тисяч, ще 20 тисяч працівників втратили зір. Уряд Індії через суд отримав від компанії, якій належав завод, компенсацію — $470 млн.

Зараз ви читаєте новину «Землетрус знищив чотири міста». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути