понеділок, 06 серпня 2018 16:13

Зборівська битва: король сам виганяв шляхтичів з укриттів

Зборівська битва: король сам виганяв шляхтичів з укриттів
Хмельницький уклав з королем договір про самоуправління. Фото: Юліуш Коссак

6 серпня 1649-го запорізькі козаки перемогли у Зборівській битві проти Речі Посполитої.

У червні 1649-го українське козацьке військо під керівництвом гетьмана Богдана Хмельницького розпочало наступ на західні землі. На допомогу Хмельницькому прибув загін кримських татар на чолі з ханом Іслям-Гераєм ІІІ.

Козаки завдали поразки передовим частинам польської армії та оточили залишки ворожих військ у фортеці Збараж, нині Тернопільська область. На підмогу обложеним з-під Любліна вирушило 30-тисячне військо, очолюване королем Яном II Казимиром.

Хмельницький дізнався про це і для продовження облоги фортеці залишив частину військ під командуванням генерального обозного Івана Черняти. Сам з головними силами виступив назустріч королівській армії. Основні сили українських і польських військ зустрілися під Зборовом на річці Стрипі.

40 тис. козаків почали наступ, коли польська шляхта обідала. Поляки перебралися через річку Стрип та почали будувати табір. Козаки обстрілювали його з гармат. Шляхтичі ховалися у вози і під вози, а король власноручно виганяв їх звідти палашем.

У ніч з 15 на 16 серпня коронні війська збудували низку земляних укріплень у найнезахищеніших частинах табору, однак до ранку не вдалося закінчити вал у північній його частині. Вранці козаки атакували табір у цьому місці та місто Зборів. Вони прорвалися у табір і в місто, однак закріпитися не змогли.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українські війська увійшли до Варшави

Наступну атаку розпочали татари. Разом із козаками вони вдерлися до табору. Німецькі найманці короля відбили атаку. У польському таборі не вистачало людей і провіанту. Ян ІІ Казимир розпочав переговори з ханом. Не зацікавлений у перемозі й посиленні Хмельницького, кримський хан пішов на переговори і уклав угоду з польським королем, який пообіцяв татарам виплатити велику суму і дозволив грабувати українські землі на шляху до Криму.

Хмельницький під тиском хана змушений був почати переговори і укласти з королем Речі Посполитої договір, що дістав назву Зборівського. Зборівський договір формально визнавав козацьке управління південно-східними територіями Речі Посполитої.

Корпус Війська Запорозького під командуванням наказного гетьмана і лисянського полковника Максима Кривоноса 10 липня 1648 року в бою під Махнівкою сучасного Козятинського району Вінницької області переміг надвірне військо руського воєводи Яреми Вишневецького.

Зараз ви читаєте новину «Зборівська битва: король сам виганяв шляхтичів з укриттів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути