вівторок, 10 липня 2018 14:39

Козаки налякали поляків і здобули фортецю

Козаки налякали поляків і здобули фортецю
Війська Максима Кривоноса захопили Махнівку. Фото: "Козаки і козацтво"

Корпус Війська Запорозького під командуванням наказного гетьмана і лисянського полковника Максима Кривоноса 10 липня 1648 року в бою під Махнівкою сучасного Козятинського району Вінницької області переміг надвірне військо руського воєводи Яреми Вишневецького.

Вишневецький повертався з рейду у Брацлавське воєводство до своїх волинських маєтків. У цей час до нього звернувся по допомогу київський воєвода Януш Тишкевич. Його замок у Махнівці взяв в облогу Білоцерківський полк Війська Запорозького, очолюваний Іваном Гирею. 8 липня Ярема Вишневецький з'явився під Махнівкою.

На звістку про його прибуття козаки відступили від містечка. На допомогу козакам з Вінниці привів військо Максим Кривоніс. Українці замкнулися в укріпленому таборі. Впродовж 8-9 липня 1648 року Вишневецький намагався захопити цей табір, але безуспішно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українські війська увійшли до Варшави

Тим часом надійшла звістка, що до Махнівки наближається велике козацьке військо на чолі з гетьманом Богданом Хмельницьким. 10 липня Вишневецький припинив бої й відступив до Чуднова на Житомирщині. Повідомлення виявилось неправдою. До Махнівки наближався один Корсунський полк, очолюваний Іваном Шангіреєм.

Після відступу Яреми Вишневецького українські війська знову зайняли Махнівку й того ж дня здобули фортецю.

15 червня 1775 року за наказом Катерини II царське військо захопило та зруйнувало Запорізьку Січ. Це сталося тоді, коли закінчилася Російсько-турецька війна (1768—1774). Запорожці допомогли Москві її виграти і стали непотрібні.

Зараз ви читаєте новину «Козаки налякали поляків і здобули фортецю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути