понеділок, 19 липня 2021 13:52

Завитки та листя плюща. Археологи розкопали незвичайний саркофаг

В іспанському місті Мула археологи розкопали стародавній саркофаг вестготів.

Його виявили в межах давньоримської вілли Лос-Вільярікос, яка занепала близько 1,6 тис. років тому. Після того її частину перетворили на некрополь та побудували храм, інформує The Olive Press.

Протягом багатьох років там знайшли понад 50 поховань V-VII ст. Більшість могил були звичайними та достатньо скромними. Саме тому остання знахідка здивувала вчених.

Автор: Mula City Council
  Саркофаг значно відрізнявся від знайдених у тій місцевості раніше
Саркофаг значно відрізнявся від знайдених у тій місцевості раніше

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У королівському палаці знайшли давній саркофаг

Незвичайний саркофаг має 2 м в довжину. Прикрашений вирізьбленими завитками та стилізованим листям плюща. На лицьовій стороні вибита монограма імені Христа - грецькі літери Хі і Ро. За стилем візерунків саркофаг датували VI ст. н.е.

Після вилучення із землі, з нього зняли кришку. Усередині були людські останки та невідомі предмети. На них чекає подальше вивчення в лабораторіях.

Дослідники підкреслили, що це єдина у своєму роді кам'яна домовина того часу, знайдена коли-небудь на південному сході Іспанії.

2019 року археологи виявили численні руїни в стародавньому місті вестготів Реккополісі, неподалік Мадриду, Іспанія. Найцікавішою знахідкою виявилась будівля, в якій вбачають одну з найстаріших мечетей Європи.

Відкриття вказує на те, що місто, вік якого сягає 1400 років, було набагато більшим, ніж припускали. Дослідники виявили передмістя, що розташовувалося перед міською стіною.

"Завдяки новому геомагнітному обстеженню ми дізналися, що простір, оточений стінами міста, був повністю розвинений і що його населення було достатньо великим, щоб розселятися за міські стіни", - заявляв професор класики та історії Єльського університету Ноел Ленскі.

Зараз ви читаєте новину «Завитки та листя плюща. Археологи розкопали незвичайний саркофаг». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути