неділя, 15 січня 2023 15:47

Закінчили будівництво найбільшого в світі адмінбудинку

Закінчили будівництво найбільшого в світі адмінбудинку
Пентагон побудували під час Другої світової війни Фото: pbs.twimg.com

Будівництво Пентагону для міністерство оборони США закінчили 15 січня 1943-го. На той час це був найбільший у світі адміністративний будинок.

Ідея споруди з'явилася 1941-го. Президент Рузвельт дав офіційну згоду на будівництво в районі аеропорту Гувер в Арлінгтоні. Сусідні старі ломбарди, фабрики, сто п'ятдесят будинків та інших будівель знесли. Замість сталі у будівництві використовувався залізобетон, а велика частина наповнювача для цього бетону була взята з території навколо самого Пентагону.

Будівля вийшла такою присадкуватою тому, що за проєктом вона не могла бути вище 5 поверхів, щоб не порушувати мальовничих видів. По-друге, в той момент через війну в країні був гострий дефіцит сталі.

Довжина кожної з п'яти сторін Пентагону дорівнює 281 м, периметр - близько 1405 м, сумарна довжина коридорів - 28 км. Будівля має п'ять надземних і два підземні поверхи, висота надземної частини - 23,5 м. В будівлі 7754 вікна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вбивцю президента застрелив власник стриптиз-бару

Будівництво Пентагону тривало приблизно 16 місяців і коштувало американським платникам податків $83 млн — величезні гроші на той момент. Тут розташовані департамент Армії, Військово-морський департамент, департамент Військово-повітряних сил, Відомство міністра оборони, об'єднаний комітет начальників штабів та інші відомства.

У вестибюлі будівлі відкрили магазини, офіси банків та інших організацій, які обслуговують працівників міністерства. Тут є квітковий, кондитерський і ювелірний магазин, кафе і ресторани всесвітньо відомих мереж. В Пентагоні проводяться екскурсії для широкої публіки. Щорічно його відвідує близько 100 тис. осіб.

У США 30 вересня 1954-го закінчились випробування першого у світі атомного підводного човна "Наутілус". Атомну субмарину "Наутілус" збудували 1954-го під керівництвом капітана Хаймана Ріковера.

Екіпаж складався з 13 офіцерів і 92 матросів. Човен оснастили обладнанням для виготовлення морозива, розливу Coca-Cola і музичною системою. Мав шість носових 533-млм торпедні апарати і ніс на борту 24 торпеди. У перше плавання відправився наступного року.

Зараз ви читаєте новину «Закінчили будівництво найбільшого в світі адмінбудинку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути