субота, 05 грудня 2020 08:20

Заборонили опалювати будинки вугіллям

Заборонили опалювати будинки вугіллям
Британський уряд закликав людей відмовитися від використання вугілля. Фото: "Телеграф"

У Лондоні почався "Великий смог" 5 грудня 1952-го. Місто накрила густа суміш диму й туману. За чотири дні жертвами смогу стали від 3412 до 4075 британців. Причиною смерті були в основному респіраторні захворювання.

Через похолодання напередодні лондонці використовували для опалення більше вугілля. Основний забруднювач - отруйний сірчистий газ, йшов з пічних труб. Споживання вугілля в надзвичайно морозні дні підскочило до рекордних рівнів.

Приблизно в той самий час завершилася заміна міського електротранспорту на автобуси з дизельними двигунами. Стояла безвітряна погода. Продукти горіння, затиснуті зверху щільним шаром холодного повітря, набрали великої концентрації. Від токсичного повітря корови на полях задихалися до смерті. Причиною смерті людей були в основному респіраторні захворювання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Загадковий туманний Лондон - добірка ретро-фото

У Лондоні скасували всі концерти й покази кінофільмів. Смог проникав у приміщення і глядачі просто не бачили екрана чи сцени. Видимість була настільки низькою, що міські автобуси не вийшли на маршрут. Єдиним видом транспорту залишилося метро.

Туман розвіявся 9 грудня. Результатом Великого смогу став закон "Про чисте повітря" 1956-го. Ввели заходи для скорочення забруднення атмосфери в британських містах та заборону на топку вугіллям.

В Лондоні запустили знаменитий годинник Біг Бен на вежі парламенту 31 травня 1859 року. Перша спроба за 10 днів до того виявилася невдалою - годинник не працював.

Туман розвіявся 9 грудня. За цей час від респіраторних захворювань померли майже чотири тисячі людей. Ще близько восьми тисяч – протягом наступних кількох місяців.

Зараз ви читаєте новину «Заборонили опалювати будинки вугіллям». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути