субота, 18 листопада 2017 13:21

За повість про в'язня російському письменникові дали літературну премію

За повість про в'язня російському письменникові дали літературну премію
17 ноября 1962 году в журнале "Новый мир" опубликовали "Один день Ивана Денисовича". Фото: Вікіпедія

18 листопада 1962 року журнал "Новый мир" публікує повість "Один день Ивана Денисовича" Олександра Солженіцина. Первинна авторська назва — "Щ-854", ця повість принесла йому світову популярність.

В повісті йдеться про один день з життя радянського ув'язненого, російського селянина і солдата-фронтовика Івана Денисовича Шухова — "середньої, нічим не примітної людини". Лейтмотивом твору є буденність позбавлення свободи в Росії і смиренність, з якою російський ув'язнений, колишній солдат, сприймає свою рабську долю: монотонний розклад; монотонна, без надзвичайних страждань, робота; монотонні, доведені до автоматизму операції — табірне життя майже нічим не відрізняється від життя на волі. Публікація з'явилась за сприяння головного редактора журналу Олександра Твардовського і стала літературним вибухом в радянській літературі та політичному житті СРСР. Рішення про публікацію приймалось на Політбюро КПРС у жовтні 1962 року під особистим тиском Микити Хрущова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Помер автор "Архіпелагу ГУЛАГ"

Олександр Солженіцин, за освітою вчитель математики, на війні капітан-артилерист, в лютому 1945 року був заарештований в Східній Пруссії органами СМЕРШу і відправлений на заслання в табори. Задум "Одного дня Івана Денисовича" народився в таборі взимку 1950-1951 років і був втілений в Рязані. Там автор в червні 1957 року оселився після повернення із заслання і працював шкільним вчителем. Солженіцин почав писати 18 травня і закінчив 30 червня 1959 року. Головним героєм Солженіцин зробив російського селянина, солдата і зека Івана Денисовича Шухова.

Після публікації на квартирі одного з друзів письменника знаходять його рукописи віршів, оповідання. Солженіцина забороняють друкувати в Радянському Союзі, виганяють зі Спілки письменників. 1970-го Солженіцин отримує Нобелівську премію в галузі літератури. Однак отримати її до Швеції його не випускають. Солженіцина арештовують, звинувачують у державній зраді, позбавляють радянського громадянства і разом із другою дружиною Наталею Свєтловою депортують до Швейцарії. За два роки родина оселяється в містечку Кавендіш американського штату Вермонт. 1994-го Солженіцини повернулися до Москви. 3 серпня 2008 року в підмосковному районі Троїце-Ликово від гострої серцевої недостатності помер у віці 89 років.

Зараз ви читаєте новину «За повість про в'язня російському письменникові дали літературну премію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути