понеділок, 28 жовтня 2019 08:20

За одну ніч вивезли з Німеччини усіх польських євреїв

За одну ніч вивезли з Німеччини усіх польських євреїв
Депортація євреїв Нюрнберга 28 жовтня 1938 року. Фото: Bundesarchiv

Сімнадцять тисяч польських євреїв 28 жовтня 1938 року заарештовано у Третьому Рейху і відіслано до польського кордону. Польський уряд відмовляється їх прийняти. Вислані лишалися між двома країнами у таборі біженців.

З березня 1938 року антисемітськи налаштований німецький уряд чинив тиск на євреїв-громадян Польщі, намагаючись примусити їх до еміграції. Депортація польських євреїв з Німеччини була спровокована польською владою. У жовтні 1938 року саме вони видали декрет, відповідно до якого всі закордонні паспорти польських євреїв у Німеччині оголошувалися недійсними.

До кінця місяця їх треба підтвердити у Варшаві. Німецька влада вирішила "допомогти" польським євреям, що мешкали в рейху, де їх було близько 12 тисяч.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За день нацисти знищили 9 тис. євреїв

28 жовтня влада Німеччини розпорядилася в одну ніч зібрати і заштовхати всіх польських євреїв у товарні вагони. Доставили їх до польського кордону. Вивантажили і погнали під загрозою знищення в Польщу. Польська сторона зустріла своїх громадян кулеметною чергою. Люди, що потрапили в пастку, кинулися назад. Але їх зустріли німецькі кулемети. Дві доби, знемагаючи від холоду і голоду, перелякані люди металися по "нічийній землі", поки польська влада не змилостивилася і не впустила їх на батьківщину.

1 травня 1943 року німецькі нацисти вчинили масове вбивство 9 тис. євреїв з гетто міста Броди на Львівщині.

Зараз ви читаєте новину «За одну ніч вивезли з Німеччини усіх польських євреїв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути