вівторок, 01 травня 2018 08:23

За день нацисти знищили 9 тис. євреїв

За день нацисти знищили 9 тис. євреїв
Гетто в Бродах. Фото: www.deathcamps.org

1 травня 1943 року німецькі нацисти вчинили масове вбивство 9 тис. євреїв з гетто міста Броди на Львівщині.

В роки німецької окупації на території Львівщини нацисти утворили розгалужену систему місць примусового утримання - гетто, табори примусової праці, тюрми. Влада Третього Рейху всіляко переслідувала та тероризувала місцеве населення. 1 липня 1941 р. німецька армія увійшла в місто Броди на Львівщині. У 1939-му населення міста складало 22 тис. осіб, половина з яких були євреї. Решта українці та поляки.

У Бродах створений перший юденрат - "єврейська рада" — колаборатський орган самоуправління, який створювався у кожному з єврейських гетто під час нацистської окупації. До повноважень юденрату входило забезпечення господарського життя і порядку в гетто. Перша депортація єврейського населення з Бродів до Белжеця відбулася 19 вересня 1942 року. Багато євреїв було вбито у їхніх домівках або на вулицях. Від 2 до 4,5 тис. осіб зібрали на ринковій площі у центрі міста та примусово вивезли до "табору смерті".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Польські підпільники передавали повстанцям у гетто зброю і хімікати

З 1 грудня 1942 року гетто було обгороджене колючим дротом. На двох вулицях мешкали євреї із Бродів навколишніх сіл та містечок – Соколівки, Лопатина, Олеська та Радехова. Будь-які контакти місцевих мешканців з євреями у гетто були категорично заборонені. Денна норма хліба становила 80 грам, поширилася епідемія тифу. Взимку 1942–1943 рр. від голоду та хвороб у гетто померло близько 1,5 тис. осіб.

На початку 1943 року була організована група опору на чолі зі Самуелем Вайлером. Єврейські підпільники встановили контакт із місцевим підрозділом польської Армії Крайової, звідки отримували зброю. Вони запланували організувати повстання, якщо нацисти розпочнуть ліквідацію гетто. Напередодні цього близько 80–200 євреям вдалося втекти до лісу, де вони організували табір. Акція з остаточної ліквідації гетто розпочалася 1 травня 1943 р. Тоді члени підпільної групи відкрили вогонь по охороні, внаслідок чого загинуло кілька українських поліцаїв та німців. У відповідь німецька охорона розпочала масовий обстріл всього ґетто.

Багатьох євреїв спалили живцем, інші були розстріляні на вулиці чи в лісі поблизу містечка. Під час хаосу багатьом євреям вдалося втекти. Згодом вони приєдналися до групи єврейських партизан на чолі з Вайлером та пережили війну. З 10 тис. єврейського населення Бродів вижили 88 осіб.

19 квітня 1943 року за наказом рейхсфюрера СС Генріха Гіммлера двотисячний загін СС розпочав ліквідацію єврейського гетто Варшави. До 16 травня з 60 тисяч жителів гетто загинуло 56065 чоловік, а втрати німців склали 300 вбитих і більше 1000 поранених.

Зараз ви читаєте новину «За день нацисти знищили 9 тис. євреїв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути