понеділок, 29 квітня 2019 07:08

За гору Маківку билось два курені Українських січових стрільців

За гору Маківку билось два курені Українських січових стрільців
29 квітня 1915 року на горі Маківці відбувся найзапекліший бій. Фото:lviv1256.com

Гора Маківка розташована у Сколівських Бескидах між селами Тухля та Головецьке понад долиною річки Головчанки. Поруч із центральною вершиною гори є ще два нижчі верхи – східний і північно-західний. На схід від Маківки розташована гора Клева. На захід – гора Плішка. Ці три гори, що височіють на 400–500 метрів над долинами річок Опір і Головчанка, підпирають від заходу залізницю Стрий–Мукачево. Тому вони стали бажаною ціллю в карпатських боях навесні 1915 року.

29 квітня 1915 року на горі Маківці відбувся найзапекліший бій російських військ з підрозділами австро-угорської 55-ї піхотної дивізії фон Фляйшнера.

До складу цієї дивізії входили 7 сотень 1-го та 2-го куренів Українських січових стрільців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До 75-річчя найбільшого бою УПА презентували відеоролик

Російські війська атакували з трьох сторін. Вони захопили перші лінії окопів та 114 полонених. Внаслідок артилерійського вогню та контратакам двох куренів січових стрільців їх відкинуло з австро-угорських позицій. Втрати росіян того дня становили 572 осіб.

Другий штурм центральної вершини Маківки провели 30 квітня – 1 травня 1915 р. силами двох полків російської армії.

Загальний наступ росіян 1 травня призвів до першого захоплення вершини Маківки та полону 588 солдатів айстро-угорської армії.

Ввечері 3 травня 1915 р. два курені легіону УСС вивели у резерв 130-ї австро-угорської бригади.

Протягом чотирьох днів українські січові стрільці вистояли під натиском російських військ і зуміли втримати позиції.Стратегічні плани російського командування повністю зірвались. Через великі втрати російські війська не змогли продовжити наступ. Через тиждень мусили поспішно відступати перед австрійськими підрозділами, що підійшли.

6 серпня 1914-го українці Австро-Угорщини заснували легіон Українських січових стрільців.У Львові Українська бойова управа закликала молодь до вступу в лави січового стрілецтва. Від початку Першої світової війни австрійський уряд оголосив цілу низку політичних та економічних пільг, які матиме Україна у випадку перемоги.

Зараз ви читаєте новину «За гору Маківку билось два курені Українських січових стрільців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути