пʼятниця, 08 червня 2018 12:55

З тачками серед селян - як проводили літо діти гетьмана Павла Скоропадського
6

Палац Скоропадських у с.Полошки
Фото: Facebook-сторінка "Родина Скоропадських".
Парадний виїзд Скоропадських у маєтку у с. Полошки, 1910 р.
Єлизавета Павлівна Скоропадська (верхній ряд друга праворуч) серед селянських дітей
Данило Павлович, Єлизавета Павлівна і Марія Павлівна Скоропадські, с. Полошки, 1910 р.
Марія Павлівна Скоропадська, с. Полошки, 1910 р.

Опублікували фото родинного маєтку Скоропадських. Він був розташований у сучасному селі Полошки Глухівського району на Сумщині на річці Вербовитець.

Гетьман Павло Скоропадський успадкував його від батька, йдеться на Facebook-сторінці "Родина Скоропадських".

Діти Скоропадських проводили у маєтку літо. Вони з допомогою дорослих будували українські хатки під стріхою, обробляли город, спілкувалися із селянськими дітьми та вчили від них українську мову.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Останній гетьман України народився у сім'ї царського офіцера

За радянських часів на місці маєтку збудували клуб.

Сам Павло Скоропадський дитинство провів у родинному маєтку Тростянець у Харківській губернії. Навчався вдома та у Стародубській гімназії. 1886 року після передчасної смерті батька вступив до петербурзького Пажеського корпусу, де навчалися лише діти з вищих аристократичних кіл.

Гетьман Павло Скоропадський народився 15 травня 1873 року у місті Вісбаден, Німеччина, в родині офіцера армії Російської імперії Петра Скоропадського.

1893-го Скоропадського скерували на службу до Кавалергардського полку. Через 2 роки отримав призначення на посаду полкового ад'ютанта, у грудні 1897-го став поручником. 1904 року вирушив на чолі сотні Читинського козацького полку на фронт російсько-японської війни. Повернувся в чині полковника із золотою шаблею за хоробрість.

Революцію 1917 року зустрів командувачем 34-го армійського корпусу на Волині. Українізацію військових частин не підтримував, але на вимогу уряду УНР українізував свій корпус і домігся виведення його в тил на переформування. 34-й армійський корпус Скоропадського стримував наступ більшовицьких військ на Україну.

29 квітня 1918-го у приміщенні київського цирку відбувся з'їзд хліборобів за участі понад 6 тис. делегатів з 8 губерній. Павло Скоропадський через кур'єрів дізнавався про перебіг з'їзду. Прибув на засідання, коли критичні настрої учасників з'їзду щодо Центральної Ради досягли найвищої напруги. З'їзд оголосив його гетьманом.

Зараз ви читаєте новину «З тачками серед селян - як проводили літо діти гетьмана Павла Скоропадського». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути