Ексклюзиви
вівторок, 20 березня 2018 08:21

У таборі Дахау загинув кожен четвертий в'язень

У таборі Дахау загинув кожен четвертий в'язень
Ворота головного входу в концентраційний табір Дахау, 1945 рік. Фото: Вікіпедія

20 березня 1933 року в Дахау почав діяти перший концентраційний табір нацистської Німеччини. Це було місце, де практикували фізичні та психологічні покарання. Табір був створений одразу після підпалення Райхстагу - для ізоляції та знищення політичних противників партії. Знаходився у повному підпорядкуванні СС.

Табір Дахау розташовувався недалеко від Мюнхена і складався з тридцяти чотирьох окремих блоків-бараків. У кожному з будинків розташовувалося новітнє обладнання для експериментів над людьми, де працювали дипломовані фахівці. Першими в'язнями Дахау були представники німецької політичної опозиції: комуністи і соціалісти. Табір почав свою роботу майже одразу після приходу Гітлера до влади. По всьому Третьому Рейху почалася расистська політика, тому полоненими табору ставали і громадяни не арійської раси. З весни 1940 року близько 13 тис. в'язнів прибуло з Польщі. Підсилилися покарання, збільшилася кількість робіт. Раціон становили: трава, коріння, картопляна шкірка. Почалося поширення туберкульозу, дизентерії. У табір прибували в'язні з інших країн, незабаром німецькі в'язні складали лише малу частину.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У концтаборі Дахау вбили 70 тисяч людей

Лише протягом 1941-1942 років там було проведено близько 500 експериментів над живими людьми. Багато в'язнів Дахау працювали в якості безкоштовної робочої сили на місцевих заводах. З 250 тисяч вижили лише одиниці, близько 70 тисяч здорових і молодих людей вбили лікарі. Однією з причини створення Дахау було саме з'ясування меж людського організму. В'язнів для табору вибирали винятково здорових у віці від 20 до 45 років, проте існували і окремі вікові спецгрупи. Окрім експериментів, що стосувалися застосування медичних препаратів, над невільниками проводилися дослідження, як на людський організм впливають фактори навколишнього середовища. 29 квітня 1945 року табір Дахау було звільнено військами США.

В'язнями концтабору були лауреат Нобелівської премії з фізики Жорж Шарпак, польський кардинал Адам Козловецький, генсек комуністів Греції Нікос Захаріадіс, німецький письменник Альфред Андерш.

Зараз ви читаєте новину «У таборі Дахау загинув кожен четвертий в'язень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути