четвер, 13 червня 2019 23:13

В'ятрович пояснив, коли полякам дозволять переносити свої поховання

В'ятрович пояснив, коли полякам дозволять переносити свої поховання
В'ятрович вказав на обов'язок поляків відновити українські пам'ятники. Фото: "Рубрика"

Полякам дозволять розшукувати та ексгумувати поховання після відбудови зруйнованих українських пам'ятників на польській території.

Про це сказав голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович, в інтерв'ю "Цензор.нет".

"Станом на зараз зруйновано 15-16 пам'ятників, і жоден не відновлений. На українській території теж були такі провокації і, між іншим, всі 4 польські пам'ятники відновлені. І більше того, названі виконавці плюндрування і доведено їхню співпрацю з російськими спецслужбами. У Польщі жоден з нападів не розслідуваний і жоден з пам'ятників не відновлений. Польська влада не намагається гасити ці польські настрої, які наростають.

На зустрічі з президентом Зеленським президент Дуда одразу заявив, що він говоритиме про відновлення пошукових робіт на українській території. Ми готові до цього, але є одна умова – відновлення сплюндрованих українських пам'ятників на польській територі", – сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Війну пам'ятників" між Україною та Польщею розпалює Кремль

Польща зобов'язалася відновити пошкоджені українські пам'ятники на своїй території. Це прописано у двосторонній угоді.

"Польща взяла на себе їхню охорону згідно з міждержавною угодою з Україною. Ця вимога озвучувалася мною персонально, міністром закордонних справ Клімкіним, віце-прем'єр-міністром Розенком на переговорах з польською стороною. З польського боку лунали обнадійливі заяви, але після повернення у Польщу ситуація мінялась. На жаль, я думаю, що деякі польські політики, які вирішили зіграти на ультраправих настроях, настільки розпалили їх, що зараз самі не здатні їх опанувати", - сказав В'ятрович.

Поховання під зруйнованим пам'ятником на честь Української повстанської армії виявили у польському селищі Грушовичі, що в окрузі Перемишль. Під монументом знайшли дві труни. Його зруйнували у квітні 2017-го за рішенням місцевої влади.

Зараз ви читаєте новину «В'ятрович пояснив, коли полякам дозволять переносити свої поховання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути