понеділок, 18 червня 2018 14:29

"Війну пам'ятників" між Україною та Польщею розпалює Кремль

"Війну пам'ятників" між Україною та Польщею розпалює Кремль
Історик Олександр Зінченко вважає, що у знищенні пам'ятників задіяні агенти російських спецслужб Фото: "Кореспондент"

Російська ФСБ ініціювала "війну пам'ятників" між Україною та Польщею, вважає історик та публіцист Олександр Зінченко.

"В Україні було знищено лише один пам'ятний – у Гуті Пеняцькій. Його відновили уже протягом місяця. При тому, що відомо про осіб, які це вчинили, як і те, що це робилося на російські гроші. Це все з'ясували журналісти. Про жодні ж дії польських спецслужб чи їхнього МВС ми не знаємо", – заявив він у ефірі передачі "Історична правда з Вахтанґом Кіпіані".

Ключовою проблемою хвилі вандалізму проти українських пам'ятників Зінченко вважає відсутність засудження таких дій з боку офіційних органів влади Польщі.

"Це якраз і розігріло усю ситуацію. Адже якщо в Україні трапляються подібні випадки, реакція є блискавичною. Цей вандалізм відразу засуджують Міністерство закордонних справ України. А у випадку із Гутою Пеняцькою навіть висловлювався Президент. Кожного разу і голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович засуджує такі речі", – сказав Зінченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ми будемо шанувати своїх героїв, вони — своїх"

Зафіксували 16 випадків вандалізму проти українських пам'ятників у Польщі. Жодного засудження не прозвучало, попри те, що деякі із сплюндрованих пам'ятників були легальними.

"Що ж до Грушовичів, то вони дійсно стали своєрідним яблуком розбрату. Та все ж відомо, що перші акти вандалізму реалізовувались за допомогою осіб, які фізично перебували у Білорусі, але це була російська спецоперація на російські гроші", – розповів історик.

Російські спецслужби використовують старі напрацювання радянських попередників.

"У 1960-х роках КДБ СРСР здійснював операцію у Західній Німеччині - спецагенти руйнували єврейські цвинтарі. Це викликало у місцевих ідіотів бажання долучитись до цього "чудового свята життя", – наголосив Зінченко.

Це давало можливість радянській пропаганді говорити, ніби у ФРН діють неонацисти.

"ФСБ зараз витягло цю історію зі свого арсеналу та активно її використовує. Цьому є низка доказів. Та Польща ніяк не реагує, щоб протистояти цій гібридній агресії з боку Росії", – підкреслив Олександр Зінченко.

Поховання під зруйнованим пам'ятником на честь Української повстанської армії виявили у польському селищі Грушовичі, що в окрузі Перемишль. Під монументом знайшли дві труни. Його зруйнували у квітні 2017-го за рішенням місцевої влади.

Зараз ви читаєте новину «"Війну пам'ятників" між Україною та Польщею розпалює Кремль». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути