Ексклюзиви
пʼятниця, 15 грудня 2017 05:31

"Ми будемо шанувати своїх героїв, вони — своїх"

Автор: ФОТО З САЙТА WWW.president.gov.ua
  Президенти України та Польщі Петро Порошенко й Анджей Дуда у Харкові ­вшанували жертв тоталітарного режиму хвилиною мовчання. Тут розташовані 75 братських могил — 15 польських і 60 — громадян колишнього СРСР, які стали жертвами репресій 1937–1938 років
Президенти України та Польщі Петро Порошенко й Анджей Дуда у Харкові ­вшанували жертв тоталітарного режиму хвилиною мовчання. Тут розташовані 75 братських могил — 15 польських і 60 — громадян колишнього СРСР, які стали жертвами репресій 1937–1938 років

Президент Польщі пообіцяв підтримати введення миротворців на Донбас

— Потрібно пам'ятати героїв минулого, вшановувати пам'ять невинних жертв. Але рухатися вперед. Від історичних конфліктів між Україною й Польщею виграє одна сторона — Росія, — говорить президент 52-річний Петро Порошенко 13 грудня на спільній прес-конференції в Харкові із главою Польщі ­Анджеєм ­Дудою, 45 років. — Дамо зелене ­світло для продовження наукового вивчення, ексгумації, збереження пам'ятників, недопущення вандалізму.

У квітні польські націоналісти знищили на кладовищі села Грушовичі поблизу Перемишля пам'ятник воїнам Української повстанської армії. У відповідь українська міжвідомча комісія у справах увічнення пам'яті учасників АТО, жертв війни та політичних репресій заборонила вилучати тіла з поховання польських вояків на території села Костюхнівка на Волині. 100 років тому там відбулася битва між російськими військами й армією Австро-Угорської імперії, у складі якої були польські підрозділи. У Варшаві склали список українців з "антипольськими поглядами", яким заборонили в'їзд до країни.

— Зустріч і дискусія на найвищому рівні були дуже потрібні. Історична тема переросла в політичну. Щоб це не загострювалося далі, пішли шляхом розумного компромісу, — каже екс-міністр закордонних справ Володимир Огризко, 61 рік. — Не думаю, що Дуда прийняв нашу позицію, чи Порошенко — їхню. Кожна країна залишиться зі своїми оцінками історії. Але це не повинно негативно впливати на міждержавні стосунки. Ми будемо шанувати своїх героїв, вони — своїх. Як це робити на територіях наших країн — це вже питання не політичне.

Анджей Дуда пообіцяв підтримати введення миротворців на Донбас під час голосування за це рішення в Організації Об'єднаних Націй. Польща буде непостійним членом Ради безпеки ООН 2018–2019 років.

Також підтвердив: Варшава протидіятиме втіленню російського проекту "Північний потік-2" на рівні ЄС. Цим газогоном Москва планує постачати блакитне паливо до Європи в обхід України.

Зараз ви читаєте новину «"Ми будемо шанувати своїх героїв, вони — своїх"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути