пʼятниця, 25 травня 2018 18:47

"Запросили священиків" - на місці знесеного пам'ятника УПА виявили поховання

"Запросили священиків" - на місці знесеного пам'ятника УПА виявили поховання
На місці розкопаної могили відправили службу римо-католицький і греко-католицький священики. Фото: зі сторінки Володимира В'ятровича в Facebook

Поховання під зруйнованим пам'ятником на честь Української повстанської армії виявили у польському селищі Грушовичі, що в окрузі Перемишль. Під монументом знайшли дві труни. Його зруйнували у квітні 2017-го за рішенням місцевої влади.

"Виявлено перші поховання під зруйновами українським пам'ятником на цвинтарі у Грушовичах у Польщі. Наразі — дві труни. Трохи більше, як рік тому відбулося не лише нищення місця пам'яті, але й руйнування християнського поховання. Виправдане тоді державними органами. Ситуація складна, та це — не вирок. Вироком стане продовжувати таку політику.

Сподіваюся на тверезу оцінку ситуації з боку польського політичного керівництва і подальші дії згідно з засадами добросусідства та демократичних і християнських цінностей", - написав директор Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович у Facebook.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поляки використали уламки пам'ятника УПА для ремонту доріг

В'ятрович висловив сподівання на тверезу оцінку ситуації з боку польської влади. Він надіється на подальші дії згідно з засадами добросусідства.

Археологічні роботи було проведено на муніципальному кладовищі в селі Грушовичі - округ Перемишль, Підкарпатське воєводство.

Мета запланованого дослідження полягала в тому, щоб з'ясувати, чи на є місці монумента бійцям УПА, що існував до 26 квітня 2017 року, поховання членів цієї української формації.

Про проведення робіт ІНП повідомив посла України в Польщі та Спілку українців у Польщі, запросивши їхніх представників взяти участь у роботі як спостерігачів", - йдеться в повідомленні відомства.

Зараз ви читаєте новину «"Запросили священиків" - на місці знесеного пам'ятника УПА виявили поховання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути