середа, 24 жовтня 2018 13:14

В'ятрович назвав слабкі місця законопроектів про заборону "русского мира"

В'ятрович назвав слабкі місця законопроектів про заборону "русского мира"
В'ятрович пропонує використати досвід закону про декомунізацію. Фото: УІНП

В Українському інституті національної пам'яті вважають, що законопроекти №9139 та №9200 про засудження та заборону пропаганди "русского мира" не вповні відповідають заявленим авторами цілям.

"В Інституті вважають недоречним законодавче оформлення стримуючих механізмів проти загроз "русского мира" у формі змін до закону "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів і заборону пропаганди їхньої символіки". Адже запропоновані правки суперечать логіці декомунізаційного закону. У ньому йдеться про засудження 2 злочинних тоталітарних режимів, а не їхньої ідеології. Тому чинний закон забороняє не ідеї, а використання визначеної символіки. Натомість у законопроектах №9139 та №9200 пропонується засудження та заборона "імперської ідеології держави-агресора" або "пропаганди русского мира", але не засуджується жоден режим. Крім того, зазначений у законопроекті №9200 перелік забороненої символіки є недостатньо чітким і повним для його ефективного застосування", - йдеться у повідомленні Інституту.

Запропоновані в законопроектах визначення "русский мир" і "пропаганда русского мира" не чітко прописані. На думку спеціалістів, це викличе труднощі при застосуванні норм закону на практиці та створить простір для довільного трактування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Забуту військову еліту України зобразили на плакатах

"Обидва законопроекти є недоречною модифікацією закону "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки" і не вирішують завдань, поставлених їхніми авторами в пояснювальних записках, не дають юридично конкретних визначень "русского мира", не прописують реальних механізмів боротьби з пропагандою чи символікою Росії та ОРДЛО. Натомість правки несуть загрозу розбалансування чинного Закону, спричинять негативну реакцію з боку Європейського Союзу та Венеційської комісії, дадуть критикам декомунізації аргументи для публічних атак на Закон", - прокоментував Голова Інституту Володимир В'ятрович.

Інститут пропонує боротися з агресією "русского мира" через спеціальний законодавчий акт.

"Для його опрацювання пропонуємо скористатися нашим досвідом підготовки декомунізаційного пакету законів і провести низку експертних обговорень. Український інститут національної пам'яті готовий брати участь у таких заходах", - зазначив В'ятрович.

Про настільну гру "УПА – відповідь нескореного народу" розповіли в Інституті національної пам'яті. Раніше були відомі лише її назва та вигляд коробки, але це не завадило російським ЗМІ назвати її екстремістською.

Зараз ви читаєте новину «В'ятрович назвав слабкі місця законопроектів про заборону "русского мира"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути