середа, 02 жовтня 2013 12:37

Вулкан в Індонезії став причиною масових смертей в середньовічній Європі

Автор: Фото: archae.ru
  Знімок з супутника НАСА острова Ломбок з вулканом Самалас, що вибухнув 1257 року
Знімок з супутника НАСА острова Ломбок з вулканом Самалас, що вибухнув 1257 року

В історії відомі декілька великих вивержень вулканів, які могли глобально вплинути на атмосферу Землі.

Джерело одного такого катастрофічного виверження, що вплинуло на кардинальну зміну клімату в 1257 році і призвело до голоду в Північній Європі (знаного як "рік без літа" ) залишалося невідомим багато років. Пірокластична ударна хвиля змінила атмосферу й охолодила поверхню планети, викликала неврожай та голод, епідемії та смерті, які були масово зафіксовані археологами на некрополях Лондона в 13 -го століття.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Науковці підтвердили прив'язку царства Аїда до Керчі

Науковець Паризького університету Франк Ліван і його колеги з міжнародного консорціуму оголосили, що отримали доказ того, що джерелом виверження 1257-го був вулкан Самалас на острові Ломбок в Індонезії.

Дослідники вивчили середньовічні індонезійські манускрипти. В одному з них, написаному на пальмовому листі старояванською мовою, присутня згадка про велике виверження вулкана Самаслас. Також у документі мова йшла про те, що в результаті виверження утворилося озеро Сегара Анак, яке має ширину 6.5 кілометра і глибину 800 метрів.

Франк Ліван так само зміг реконструювати те що висота, на яку вивергалася лава, становила 43 кілометри над рівнем моря, а обсяг викинутої породи і попелу в перерахунку на щільну породу склав не менше 40 кубічних кілометрів. За цими параметрами потужність виверження вулкана Самаслас перевищила катастрофічне виверження вулкана Тамбора в 1815 році (безпосередньо при виверженні загинуло 92 000 осіб, від голоду і хвороб 80 000 осіб), який стався так само в Індонезії та знищило цивілізацію на острові Сумбава . До цього вважалося , що виверження на Тамбори було найбільшим за останні 10 тисяч років.

Автор: Фото: archae.ru
  Виверження на острові Тамборо в 1815 році, ілюстрація художника Грега Харлін
Виверження на острові Тамборо в 1815 році, ілюстрація художника Грега Харлін

Вчені розрахували, що виверження сталося з травня по жовтень 1257-го та імовірно залишило непридатними для життя острова Ламбок, Балі і сусідні частини Сумбава.

Раніше джерелами цього середньовічного виверження вважалися вулкани Ель-Чічон та Кілотор, проте лабораторні дослідження показали, що хімічний склад їхніх скельних порід не відповідає змісту сірки, яка була виявлена в крижаних кернах того часу. Індентичнимиі виявилися лише частинки вулканічного скла, виявленого на острові Ломбок в Індонезії. Причому ці частинки були виявлені під всіма крижаними кернами від Гренландії до Антарктиди.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Арабський замок на схилі згаслого вулкану дозволив побачити рай і пекло

Крім того, відкриття може пролити світло на темні сторони минулого індонезійського регіону.

"Це дослідження може дати уявлення з якої причини яванський король Кертанегара, який вторгся на Балі у 1284 році, не зіткнувся з опором місцевого населення" , - заявив Ліван Франк .

Зараз ви читаєте новину «Вулкан в Індонезії став причиною масових смертей в середньовічній Європі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути