Ексклюзиви
вівторок, 11 червня 2013 17:42

Людина стала на дві ноги завдяки землетрусам і вулканам - археологи

Автор: Фото: proza.ru
 

Точної відповіді на запитання, коли і чому перші люди стали ходити на двох ногах, немає досі. Нове дослідження археологів з Йоркського університету тільки підлило масла у вогонь дискусій, повідомляє nauka21vek з посиланням на Latinos Post.

Причина переходу до прямоходіння - порізаний рельєф місцевості Східної та Південної Африки. Переміщатися по території, "здибленої" виверженнями вулканів і зрушеннями тектонічних плит, зручніше на двох ногах, ніж на чотирьох лапах.

"Попередні теорії, що говорять про адаптацію людини до умов лісу або савани, ми ставимо під питання. Важливіше були фізичні переваги, які давала нерівна місцевість - де якраз і були виявлені викопні останки перших гомінід". Людина, що дерлася нагору, "переслідувала свою здобич по горах і долах, не розбираючи дороги, і саме так стала спритним, швидким, витривалим, двоногим атлетом, якого ми знаємо", - пишуть автори в журналі Antiquity.

Доти найпопулярніша теорія свідчила, що встати на дві ноги людей змусили кліматичні зміни, через які порідшав деревний покрив - ареал проживання людиноподібних мавп.

Перехід від чотирьох до двох кінцівк (в якості засобів переміщення) мав ряд цікавих побічних ефектів: дві вільні руки, наприклад, допомогли людям більш ефективно використовувати знаряддя.

"Пересічена місцевість з різноманітністю форм рельєфу також поліпшила вміння орієнтуватися в просторі і спілкуватися один з одним, що рухало вперед прогрес у розвитку мозку і соціальних функцій - таких, як співпраця і робота в команді. Наша гіпотеза пропонує нову, життєздатну альтернативу традиційним гіпотезам кліматичних змін і рослинного покриву. Вона пояснює всі ключові процеси в еволюції гомінід і пропонує більш переконливий сценарій, ніж традиційні гіпотези", - стверджує доктор Ізабелль Уіндер (Isabelle Winder).

Зараз ви читаєте новину «Людина стала на дві ноги завдяки землетрусам і вулканам - археологи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути