Ексклюзиви
понеділок, 12 березня 2012 12:47

Вперше зробили повне обстеження місця загибелі "Титаніка"
6

Відтворення корабля на мапі місця катастрофи
Фото: Фото з сайту livescience.com
Частина мапи місця катастрофи
Кімната першого класу на "Титаніку"
Рятувальні шлюпки зі вцілилими пасажирами з "Титаніка" направляються до судна Carpathia, яке першим прийшло на допомогу

Вченим вдалося створити найповнішу карту місця катастрофи "Титаніка". Дослідники зібрали разом 130 тисяч фотографій, зроблених роботами у глибинах Атлантичного океану.

Мапа показує уламки судна й речі, розкидані на 15 квадратних миль.

Залишки "Титаніка" були знайдені 1 вересня 1985 за 13 миль від місця, де, за попередньою інформацією, він затонув. Корабель виконував свій перший рейс із Саутгемптона до Нью-Йорка.

Через те, що кормова і носова частини судна затонули не одночасно й тепер лежать на відстані 1970 футів один від одного, район довкола на 3-5 милі усіяний рештками з корабля

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кольє пасажирки з "Титаніка" вкрали з виставки

Детальне зображення може пролити світло на те, що трапилося після того, як "непотоплюваний" розкішний лайнер зіткнувся з айсбергом і затонув 1912 року.

"Якщо ми хочемо дослідити місце загибелі Титаніка за свідченнями тих, хто лишився живий, ми повинні зрозуміти характер і фізичний стан того, що досі лежить на дні", - сказав Девід Галло, керівник експедиції з дослідження загибелі корабля.

Це не перший випадок, коли місце катастрофи було нанесене на карту. Перші спроби почалися незабаром після того, як потоплений лайнер було виявлено. Дослідники використовували фотографії, зроблені дистанційно керованими камерами, які не ризикнули відходити далеко від носа і корми.

Таким чином, всі попередні карти є неповними й охоплюють тільки фрагмент району катастрофи.

Створення детальної карти уламків почалося влітку 2010 року в рамках проекту, спрямованого на "віртуального відтворення "Титаніка" й збереження його спадщини на всі часи".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українець, який був на "Costa Concordia": Був просто фільм "Титанік"

Під час експедиції, автономні підводні апарати обстежили доступну поверхню завдяки гідролокаторам бокового огляду. Потім уламки були зафіксовані транспортними засобами дистанційного керування, оснащені камерами.

В результаті 130 000 фотографій високої роздільної здатності були зібрані на комп'ютері, щоб представити детальну карту "Титаніка" і навколишні морського дна.

"Зображення приголомшливі. Там ви знаходитесь на дні океану і пересуваєтесь морським дном. Навіть ті, хто вижив на "Титаніку", дивляться на це з відвислою щелепою", сказав Галло.

Нові дані будуть детально описані в двогодинному документальному фільмі на History channel 15 квітня, рівно через 100 років після загибелі "Титаніка".

Під час шоу, завдяки комп'ютерному моделюванню буде відтворено занурення в зворотному напрямку. У віртуальному ангарі рештки з "Титаніка" піднімуть на поверхню й складуть у корабель.

Зараз ви читаєте новину «Вперше зробили повне обстеження місця загибелі "Титаніка"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути