середа, 29 лютого 2012 13:40

200-річний скарб монет вартістю $500 млн повернули Іспанії

Після п'ятирічної судової тяганини між урядом Іспанії та рятувальними компаніями, скарб на суму близько півмільярда доларів прибув до Іспанії. Протягом двохсот років він зберігався на затонулому військовому кораблі.

Нуестра Сеньйора де лас Мерседес, 49-гарматний фрегат військово-морського флоту, завантажений золотом, 1804 року відплив від берегів Перу. Вантаж мав поповнити іспанську скарбницю. Коли фрегат наближався до іспанського порту Кадіс, на нього напали британські військові кораблі. В результаті бою Нуестра Сеньйора пішла на дно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Унікальні пам'ятки 8 тисяч років історії України можна подивитися за 20 грн

Претензії на скарб заявили уряд Іспанії та американська пошукова компанія Odyssey Marine Exploration, яка і знайшла 594 тисячі золотих і срібних монет у 2007 році.

Іспанія видала ліцензію американської компанії Odyssey Marine Exploration на пошуки затонулого в 1694 році англійського судна "Sussex". Ліцензія стосувалася тільки пошуку цього судна і забороняла пошук інших затонулих кораблів. 18 травня 2007 американці знайшли скарб, але не повідомили на якому судні вони його виявили.

Вони запевняли громадськість, що скарби з англійської корабля "Merchant Royal", затонулого в 1641 році неподалік від островів Сіллі у британського узбережжя.

Однак, іспанські вчені та представники культурних фондів забили тривогу, тому що вони були впевнені, що пошуки велися на місці затоплення Nuestra Senora de las Mercedes.

Міністерство культури і змусило владу почати судове розслідування, щоб повернути національне надбання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Американець навмання купив камеру зберігання і знайшов там скарб розміром $ 500 тис

Представники іспанського уряду стверджували, що саме Мадрид є законним власником монет та решти вантажу на затонулому кораблі. Зрештою після судової тяганини, 17 лютого було винесено рішення про повернення знахідки Іспанії.

Odyssey Marine Exploration заявила, що буде дотримуватися цього рішення. Хоча прес-секретар компанії сказав, що вирок суду ставить під сумнів інші рішення в аналогічних справах.

"Це перемога для Іспанії і Сполучених Штатів", - сказав адвокат Хосе Марія Ланчо, який представляв іспанський уряд в суді. "Юрисдикція Іспанії поширюється на все, що стосується затонулого корабля", - заначив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Для доньки Брежнєва вкрали діаманти у приборкувачки левів

Проте суперечки навколо дорогої знахідки не вщухають. Іспанське інформаційне агентстве EFE повідомило, що перуанський уряд планує звернутися до Верховного суду США, щоб претендувати на частину вантажу.

Крім того, ЗМІ з посиланням на іспанські урядові джерела повідомили, що частина вантажу з судна знаходиться у Гіблартарі - території на півдні Іспанії, яка перебуває під юрисдикцією Великою британії. Натомість прес-секретар британського посольства у Мадриді заявив: "Ми ведемо переговори з іспанським міністерством закордонних справ. Поки у нас немає жодних підтверджень, що вміст з корабля перебуває в Гібралтарі".

Іспанський уряд планує відновити, зберегти і каталогізувати 17-тонний вантаж, який оцінюють у 373 мільйонів євро. Наразі кілька міст сперечаються за право зберігати й експонувати монети. Однак, з міркувань безпеки, жодних офіційних рішень з цього приводу ще не було висловлено.

Зараз ви читаєте новину «200-річний скарб монет вартістю $500 млн повернули Іспанії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути