четвер, 05 січня 2012 05:15

Скіфські сережки коштують півмільйона гривень

— Є пару бізнесменів привладних, що не бояться свої скарби виставляти. Бо то страшна юридична тяганина. Якщо не доведеш, де взяв, можуть конфіскувати. А кому то треба? — каже чоловік у чорному пальті до своєї супутниці в норковій шубі. Пара розглядає на заскленому стенді золоті прикраси часів Київської Русі. 26 грудня у львівському палаці Потоцьких відкрили виставку "Золоті скарби зниклих цивілізацій".

Приватну колекцію виробів від бронзового віку до часів Київської Русі презентував благодійний фонд "Платар". Його створили бізнесмени Сергій Тарута й Сергій Платонов. Останній помер 2005-го. Тепер колекція налічує близько 10 тис. пам'яток за 8 тис. років.

— У наш час приватні та державні колекції поповнюються переважно знахідками "чорних археологів", — каже Борис Возницький, 85 років, директор Львівської галереї мистецтв. — Це не обов'язково копачі. Можуть бути звичайні люди, які в себе на городі скарби знаходять. От мені на Миколая знайомий семикласник подарував наконечник стріли. Знайшов у селі Підгірці на Львівщині. Наконечник датується 8 тисячоліттям до народження Христа. У Рівному на базарі продають речі трипільської культури. Недорого. Добре, що є бізнесмени, які викупляють і формують приватні колекції.

У трьох залах палацу Потоцьких виставлені художні вироби грецьких майстрів, кімерійців, скіфів, сарматів. Найбільше глиняних амфор — понад 50. Під подвійним склом — прикраси із золота.

— Один із найдорожчих експонатів — чоловіча гривна. Це нашийна прикраса із золота періоду Київської Русі. Її подарував нам селянин із Київщини, — каже директор музею "Платар" Володимир Індутний, 53 роки. Показує оздобу у формі підкови із витими масивними кінцями. — Знайшов випадково в полі. Згодом такі гривни на Русі використовували як грошові одиниці.

— Представлені на виставці у палаці Потоцьких речі оцінити важко. Можна казати про вартість усієї колекції в мільйонах доларів, — каже львів'янин Михайло, 54 роки. Прізвище називати не хоче. Він колишній працівник одного з музеїв Львова. Зараз співпрацює із нелегальними археологами. — До прикладу, жіночі сережки II-I століття до нашої ери у хорошому стані можуть коштувати до півмільйона гривень. Інколи "чорні археологи", не знаючи ціни, можуть таку річ продати за кілька тисяч доларів. Золоті прикраси на шию — гривни — раніше часто знаходили на Вінниччині. Їх оцінюють у сотні тисяч доларів. Вони виготовлені із золота 958-ї проби. Глиняні грецькі горщики чи амфори на чорному ринку антикваріату можна придбати за кількадесят тисяч гривень. Але їх підробляють найчастіше.

Зараз ви читаєте новину «Скіфські сережки коштують півмільйона гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути