вівторок, 09 липня 2019 10:03

Біля українського села випробували ядерну бомбу

Біля українського села випробували ядерну бомбу
Аварійну свердловину загасили ядерним зарядом Фото: Вікіпедія

Перший промисловий підземний ядерний вибух на території України здійснили 9 липня 1972-го. Провели його в околицях села Хрестище на Харківщині з метою закриття аварійного газового викиду. Операція мала кодову назву "Факел".

За 4 роки до цього у Харківській області виявили велике родовище газу - 300 млрд кубометрів. Його одразу розпочали добувати, однак при бурінні свердловин допустили низку інженерних помилок. Тиск у них сягав понад 400 атм. 1971-го на свердловині №35 стався газовий викид, який одразу підпалили, щоб уникнути вибуху. Перекриття доступу кисню до свердловини шляхом накриття, спроби закопати її не зупинили пожежу.

Тоді вчені вирішили спробувати експерементальний метод, який успішно показав себе у подібній ситуації на родовищі Урта-Булак в Узбекистані. Тоді "факел" горів 3 роки і його вдало загасили підземним ядерним вибухом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У США створюють нову ядерну зброю

Дозвіл на проведення операції дали генсек КПРС Леонід Брежнєв і голова уряду Олексій Косигін. Проводили її у надзвичайній секретності. Місце проведення оточили агенти КДБ і підрозділи МВС СРСР, жодної військової частини не задіяли. Підготовка до вибуху тривала 4 місяці. Біля вогняного факелу прорубили свердловину та помістили туди ядерний вибуховий пристрій потужністю 3,8 кт.

Вранці 9 липня жителів Хрестища та навколишніх поселень евакуювали автобусами та підірвали заряд. Вибух провели о 10:00. Експеримент успіху не мав. Усе, чого домоглися вчені, - знищення значної кількості житлових будинків. Збільшений факел загасили за декілька місяців шляхом звичайного закопування.

Відновлення будинків місцевих жителів проходило за кошти держави. Жителі добивались особливого статусу, але більшості обіцянок перед постраждалими держава не виконала.

Китайська народна республіка за указом Мао Цзедуна провела "ядерне випробування №6" 17 червня 1967-го. Тоді на полігоні Лобнор, тепер північно-східна частина Чарклик Синцьзянь-Уйгурського автономного району, підірвали першу водневу бомбу. Саме цього дня Китай приєднався до клубу країн, які володіли термоядерною зброєю.

"У сучасному світі ми не можемо обійтися без цієї штуки, - мав на увазі атомну бомбу Мао Цзедун, - якщо ми хочемо, щоб нам не чинили кривди. Захід зі зневагою ставиться до Китаю тому, що у нього немає атомної бомби, а є тільки ручні гранати".

Зараз ви читаєте новину «Біля українського села випробували ядерну бомбу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути