четвер, 31 травня 2012 14:02

"Вони зійшлися в січні 1918 року" - у Києві презентували книгу про рід Шульгиних
6

Видання розповідає про життя й діяльність трьох поколінь родини Шульгиних, яка подарувала українському національному і культурному руху кінця 19 -початку 20 століття цілу плеяду визначних діячів.
Фото: Фото: Ольга Скороход
“Говорячи про середовище, де розмовляли українською мовою у Києві, завжди називали чотири відомі родини, не згадуючи родину Шульгіних. Я не могла не сказати, що є і родина Шульгіних. Я зрозуміла: хто, як не я? Так я і почала збирати до купи все це", - Олена Леонтович
Презентація книги була у формі виступів дослідників і митців, які знайомі з історією роду Шульгіних
На презентації також виступив літературознавець Володимир Панченко. Він поділився своїми враженнями про історію роду Шульгіних, зокрема під час першого наступу більшовиків на Україну у 1918 році
Світлана Мирвода виконала українську повстанську пісню “Друже Ковалю”, написану у 1949 році (яку часто подають як білогвардійську у перекладі “Порутчик Голицын"). Також відбулася прем'єра — вперше прозвучала пісня “Земле моя”, яку виконували у “Просвіті” ще на початку 20 століття.

9 травня у київській книгарні "Є" презентували книгу Олени Леонтович "Шульгини: батьки, діти, онуки". Книга вийшла у видавництві "Богдан".

Видання розповідає про життя й діяльність трьох поколінь родини Шульгиних, яка подарувала українському національному і культурному руху кінця 19 -початку 20 століття цілу плеяду визначних діячів.

Зокрема, мова йде Якова Шульгина, його синів Миколу, Володимира (загинув під Крутами) Олександра (член Центральної Ради) та інших.

Олена Леонтович, згадуючи про те, що її підштовхнуло до написання книги, сказала: "Говорячи про середовище, де розмовляли українською мовою у Києві, завжди називали чотири відомі родини, не згадуючи родину Шульгиних. Я не могла не сказати, що є і родина Шульгиних. Я зрозуміла: хто, як не я? Так я і почала збирати до купи все це. Ось так з'явилася ця книжечка, про яку я можу говорити як про документальну прозу".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Євген Чикаленко відмовився стати гетьманом України

На презентації також виступив літературознавець Володимир Панченко. Він поділився своїми враженнями про історію роду Шульгіних, зокрема під час першого наступу більшовиків на Україну у 1918 році. Тоді у бою під Крутами загинув Володимир Шульгин. Формальним головнокомандувачем збройних сил радянської УНР був син письменника Михайла Коцюбинського Юрій.

"Кожен відкривав цей матеріал для себе, - зазначив Панченко. - Кожен, колись вперше почув слово Крути, вперше дізнався про Володю Шульгина, всіх інших людей, які належали до цієї родини... Я б хотів згадати, повертаючись до імені Володі Шульгина, коли я дізнався про трагедію під Крутами, у мене було відчуття трагічності не тільки тому, що загинув цвіт молоді і серед них був молодий Шульгін, який міг би бути однією з інтелектуальних зірок України в 20-і роки. Але я був пронизаний усвідомленням того, що це була подвійна трагедія для України, адже на іншому боці був Юрій Коцюбинський. От, власне, історія двох, майже ровесників, Володю Шульгина з київської Лук'янівки і Юрія Коцюбинського, якого доля занесла у Петербург зовсім юним і потім його умовно призначили головнокомандувачем тих військ, які йшли брати Київ. Тобто у такому широкому історичному сенсі вони зійшлися у точці — в січні 1918 року".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Це був Гітлер без жахливих наслідків" - правнук розповів про творця українського націоналізму

Дослідник наголосив на маловідомому історичному курйозі.

"Коли Юрія Коцюбинського арештували, перед тим звільнивши з усіх посад, привезли до Києва. І якщо я не помиляюся, він був розстріляний у Києві і похований десь на Лук'янівському кладовищі. Історія зробила такий пірует. Його доля зрештою привела на цю саму Лук'янівку, де неподалік було гніздо Шульгиних, і коло, так би мовити замкнулося", - додав Панченко.

Презентація книги була у формі виступів дослідників і митців, які знайомі з історією роду Шульгиних.

Особливістю вечора був виступ співачки Світлани Мирвода. Вона виконала українську повстанську пісню "Друже Ковалю", написану у 1949 році (яку часто подають як білогвардійську у перекладі "Порутчик Голицын"). Також відбулася прем'єра — вперше прозвучала пісня "Земле моя", яку виконували у "Просвіті" ще на початку 20 століття.

Зараз ви читаєте новину «"Вони зійшлися в січні 1918 року" - у Києві презентували книгу про рід Шульгиних». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути