Ексклюзиви
середа, 22 квітня 2020 16:57

Вокзал виглядав так, наче після бомбардування - під Китаєм зіткнулися два потяги

Вокзал виглядав так, наче після бомбардування -  під Китаєм зіткнулися два потяги
Аварія потягу. Фото: cdnvideo.ru

16 років тому, у цей день, неподалік від кордону з Китаєм біля залізничного вокзалу зіткнулися два поїзди. Один з них перевозив бензин, а інший — вибухонебезпечні речовини.

Внаслідок зіткнення загинуло до 3000 осіб, вщент знищене й приміщення вокзалу.

22 квітня близько 13 години супутникова зйомка зафіксувала момент, коли північнокорейське містечко Йончхон зникло під клубами чорного диму. Саме у той момент на станції зіткнулися два потяги з вогненебезпечними речовинами.

Проте навіть через добу жителям Пхеньяна, столиці Північної Кореї, не повідомляли нічого. Телебачення КНДР передавало безкінечні репортажі про візит керівника країни Кім Чен Іра в Китай, а міжміський телефонний зв'язок у КНДР відключили. Влада намагалася зробити все, щоб приховати від світу чергову техногенну катастрофу.

Проте вибух під Йончхоном виявився настільки руйнівним, що влада не змогла обійтися без іноземної допомоги. Перші незалежні оцінки кількості постраждалих надійшли від Червоного Хреста. За попередніми даними, від вибуху загинули 54 особи і постраждали близько 1200.

Пізніше південнокорейське інформаційне агентство Yonhap повідомило вже про 3000 постраждалих.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 35 млн американців спостерігали за випробуваннями ядерної бомби

Про причини вибуху насправді мало відомо.

За даними агентства Yonhap, потяги перевозили бензин і скраплений газ з Китаю в рамках програми допомоги Північній Кореї. У той же час британська корпорація BBC повідомила про два вагони, наповнених динамітом.

За даними більшості інформагентств, поїзди просто зіткнулися. За інформацією BBC, на один із вагонів поїзда впав електричний дріт, а китайське агентство "Сіньхуа" пояснює вибух витоком аміачної селітри.

Уламки поїздів розлетілися в радіусі декількох кілометрів від місця вибуху. За оцінками Червоного Хреста, вибух зруйнував близько 1850 житлових будинків і 12 громадських будівель, включаючи школу. Ще близько шести тисяч будинків сильно пошкоджені.

22 квітня 1915-го німецькі військові вперше застосували отруйний газ – хлор. Біля бельгійського міста Іпр протягом 5 хв. випустили 180 т речовини.

Зараз ви читаєте новину «Вокзал виглядав так, наче після бомбардування - під Китаєм зіткнулися два потяги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути