середа, 22 квітня 2020 08:20

Солдати помирали в муках: як вперше використали хімічну зброю

Солдати помирали в муках: як вперше використали хімічну зброю
Німці вперше застосували отруйний газ проти ворогів. Фото: pikabu.ru

22 квітня 1915-го німецькі військові вперше застосували отруйний газ – хлор. Біля бельгійського міста Іпр протягом 5 хв. випустили 180 т речовини.

У січні того ж року на Східному фронті німці вже застосували отруйний газ ксилілбромід. Проте через сильні морози більша частину газу замерзла. Російське командування повідомило про більш ніж тисячу загиблих від нової зброї.

У французькі траншеї кидали снаряди із хімічним газом. Він викликав задуху і блювоту, людина помирала в муках. Із 15 тис. отруєних третина загинула.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Американці звільнили в'язнів запізно

Бій біля Іпру закінчився 25 травня фактично без здобуття німцями вагомих позицій.

Застосування хімічної зброї стало відігравати суттєву роль в ході Першої світової війни. Франція і Британія, США розпочали розробку власної хімічної зброї і засобів захисту. Всього за роки війни було використано більше 100 тис. тон отруйних речовин. Це призвело до поранення більше 500 тис. і смерті понад 30 тис. людей.

У 1925 році Женевський протокол заборонив застосування хімічної зброї, але не обмежив можливість її виготовлення і зберігання.

Війська Третьої армії США 11 квітня 1945-го звільнили в'язнів нацистського табору Бухенвальд біля Веймара. З тих пір відзначають Міжнародний день звільнення в'язнів фашистських концтаборів.

Зараз ви читаєте новину «Солдати помирали в муках: як вперше використали хімічну зброю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути