Ексклюзиви
субота, 11 квітня 2020 08:20

Американці звільнили в'язнів запізно

Американці звільнили в'язнів запізно
Американці звільнили в'язнів нацистського табору Бухенвальд. більшість загинули. Фото: Меморіальний музей Голокосту США

Війська Третьої армії США 11 квітня 1945-го звільнили в'язнів нацистського табору Бухенвальд біля Веймара. З тих пір відзначають Міжнародний день звільнення в'язнів фашистських концтаборів.

Концтабір почав працювати в серпні 1937 року. В ньому не було газових камер, однак щомісяця гинули тисячі в'язнів – політичних і євреїв. Вони не витримували важкої праці, голоду, тортур і медичних експериментів.

4 квітня армія США взяла під контроль табір Ордруф, що входив в комплекс Бухенвальда. Опівдні восьмого квітня ув'язнені змогли встановити радіозв'язок з Третьою армією США. Це підштовхнуло в'язнів табору до повстання. Ув'язнені перебили частину охорони і захопили оглядові вишки. У боротьбі вони використовували 91 гвинтівку і один кулемет – зброю, яку в'язні збирали з 1942 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За день нацисти знищили 9 тис. євреїв

Американські війська прибули на підмогу повстанцям 11 квітня. О 15:15 дев'ятий батальйон шостої бронетанкової дивізії під командуванням капітана Фредеріка Кеффера закріпив перемогу в'язнів. З близько 250 тис ув'язнених близько 56 тис померли. На момент звільнення вижило 20 тисяч в'язнів.

У перші повоєнні роки в Бухенвальді був організований спецтабір НКВД, який 1950-го табір був розформований.

1 травня 1943 року німецькі нацисти вчинили масове вбивство 9 тис. євреїв з гетто міста Броди на Львівщині. В роки німецької окупації на території Львівщини нацисти утворили розгалужену систему місць примусового утримання - гетто, табори примусової праці, тюрми.

Зараз ви читаєте новину «Американці звільнили в'язнів запізно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути