Ексклюзиви
четвер, 18 квітня 2013 18:42

Візантійське важке озброєння відтворили за іконами
5

Кlivanion Преподобного Нестора 11 - століття
Фото: Фото: archae.ru
Пластинчастий ламеллярную обладунок з шкіряними смужками 11-століття
Кlivanion з дрібною лускою
Кlivanion з великою лускою
Реконструйовані візантійські обладунки на виставці

Озброєння візантійських важких кавалеристів, катафрактаріїв, було реконструйовано в натуральних розмірах на основі наявних археологічних, мистецьких та літературних свідчень 10 -14 століть.

Зовнішній вигляд обладунків візантійських воїнів дуже погано відомий значною мірою через те, що немає достатньої кількості археологічних знахідок їхніх останків. У той же самий час, ми маємо в своєму розпорядженні досить велику кількість православних ікон, рельєфів, прикрас того періоду історії. На них зображувалися імператори, святі, герої в повному військовому обладунку. Працюючи з цими джерелами, грецькі науковці постаралися зробити точну реконструкцію візантійського захисного озброєння.

Реконструкція зроблена за зображенням Федора Стратилата 11-століття з монастиря св.Луки (Беотія). Фреску можна побачити на північно-західній стороні головного храму монастиря.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Криті відкопали золотий 2700-річний скелет (ФОТО)

Реконструкція зроблена на основі ікони із зображенням св. Георгія і св. Федора першої половини 11 століття. Ікона знаходиться в церкві св. Миколая Каропетріа, на Кіпрі.

Реконструкція обладунку зроблена з мініатюри на якій зображений Св.Стефан після битви в Сицилії. Подібного роду броню повинен був носити офіцер вищого рангу.

Експериментальна реконструкція обладунку св. Нестора заснована на фресці з церкви Св. Миколая Касторія в Греції. Такий обладунок складався зі шкіри, мідних та бронзових пластин. Він складався з грудного панцира зі знімними рукавами kremasmata і настегонника, який захищав область паху і верхню частину стегон. Складався з більш ніж 300 бронзових і мідних ламелляр, прикріплених на шкіряних ременях.

Обладунок був досить гнучкий і надійний. Під обладунок одягалася м'який одяг. Міг носитися разом з кольчугою. Ця броня підходила так само і для використання кавалерією.

Зараз ви читаєте новину «Візантійське важке озброєння відтворили за іконами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути