Ексклюзиви
четвер, 10 січня 2013 16:31

У Туреччині, можливо, виявили нові Помпеї

Автор: Фото: science.compulenta.ru
 

У 4 столітті єпископ Микола перетворив місто Миру на узбережжі Середземного моря на столицю християнського світу. Пізніше цього діяча канонізували, і він перетворився на нашого Миколая Угодника і американського Санта-Клауса, а ось Миру чекала менш щаслива доля.

Приблизно 800 років це місце служило центром тяжіння паломників, а потім воно зникло під наносами місцевої річки Мирос товщиною в 5,5 метра. Збереглися лише церква Св. Миколая, частина римського амфітеатру і гробниці, вирізані в скелястих пагорбах.

Але тепер Мира повертається. У 2009 році археологи встановили місцезнаходження міста за допомогою георадара, який вказав на сучасний Демре у турецькій провінції Анталья. Дворічні розкопки дозволили виявити гарну маленьку каплицю 13 століття, яка виявилася на диво добре збережена. На одній стіні будівлі вирізане віконце у формі хреста, через яке сонячне світло, набуваючи відповідної форми, падало прямо на вівтар. Здивувала фахівців і незвичайна для цих місць яскрава фреска.

Цілісність будови говорить про те, що під землею археологів можуть чекати нові Помпеї.

Мира виникла як мінімум в 4 столітті до н. е. і була одним з наймогутніших міст Лікії, з самобутньою культурою, коріння якої сягає бронзового віку. Потім її захопили перси, еллінізувати греки і в кінцевому підсумку взяли до рук римляни.

Автор: Фото: science.compulenta.ru
 

Мощі Св. Миколая, що зберігалися, як вважалося, в спорудженій у 5 столітті і багато разів перебудованій церкві, залучали паломників всього Середземномор'я. Сувенірні крамнички для православних працюють в околицях стародавньої Міри по сей день.

Але містом, звичайно ж, цікавилися не тільки віруючі. У 7 і 9 століттях на нього нападали араби, в 11 - остаточно захопили сельджуки. Вважається, що мощі були вкрадені якимось купцем, який діяв нібито за дорученням римського папи, і перевезені в місто Барі на півдні Італії.

До 13 століття Мира майже спорожніла. І все ж хтось побудував тут невелику каплицю. Будівельним матеріалом послужили камені з інших будівель і гробниць. Всього лише кілька десятиліть потому проливні дощі призвели до того, що за лічені роки Мира покрилася товстим шаром бруду. Якби це відбувалося поступово, верхня частина каплиці постраждала б сильніше за нижню, але археологи виявили, що практично вся будівля (за винятком кінчика купола) збереглася приблизно в однаковому стані.

Енгін Акюрек зі Стамбульського університету (Туреччина) і його колеги розкопали також артефакти початку чотирнадцятого сторіччя, коли контроль над Анатолією отримали турки, що заснували згодом Османську імперію. Після цього, судячи з фрагментів кераміки, перші поселення на околицях Мири стали з'являтися тільки в 18 столітті.

Ймовірність виявлення нових Помпеїв дуже хвилює фахівців, оскільки процес трансформації античних міст в візантійські вивчений не дуже добре, особливо в епоху з середини 7 до початку 14 століття. Ситуація ускладнюється тим, що кожне велике поселення мало власну історію.

Автор: Фото: science.compulenta.ru
 

Матеріал для роздумів вже поданий, і першою стравою стала фреска з розкопаної каплиці заввишки два метри. Це деисус - канонічний сюжет східної християнської іконографії. Як правило, в таких випадках Христос Пантократор (Вседержитель) зображується на троні з книгою в руках у супроводі Марії та Івана Хрестителя, чиї руки підняті вгору в молитовному жесті. Відмінність фрески від канону полягає в тому, що Іван і Марія тримають сувої з грецьким текстом.

Розкопки тривають. Особливу увагу зараз отримують римський амфітеатр, відновлений в другому столітті після сильного землетрусу. Саме в цьому місці, яке впродовж багатьох сторіч було одним з найважливіших портів Середземномор'я, Св. Павло пересідав на корабель, що йшов до Антіохії (нині Антакья). Там вже знайдені майстерні з виготовлення царських пурпуровихі синіх барвників з Мурекс (вид равликів), а також синагога 5 століття - перше свідчення іудаїзму на території християнської Лікії.

Значна частина Мири лежить під будівлями сучасного Демре, так що археологи в скруті. Вони скуповують нерухомість, щоб запобігти несанкціонованим розкопкам, хоча, судячи з малої кількості знахідок, мародери будуть розчаровані: останні жителі Мири, рятуючись від повені, знайшли час, щоб зібратися як слід.

Зараз ви читаєте новину «У Туреччині, можливо, виявили нові Помпеї». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути