пʼятниця, 21 грудня 2012 20:30

Віра Холодна не зіграла Анну Кареніну через зайву вагу

Автор: Фото: uk.wikipedia.org
  Відомою Віра Холодна стала завдяки ролям у фільмах Євгенія Бауера
Відомою Віра Холодна стала завдяки ролям у фільмах Євгенія Бауера

Актриса Віра Холодна була однією з перших зірок кінематографа в Російській імперії. З цим погоджується кінокритик, директор кінофестивалю "Молодість" Андрій Халпахчі. Про це він сказав перед показом фільму "Діти століття" за участю Холодної в рамках нового проекту "Молодості".

"Віра Холодна, дівоче прізвище якої Левченко, з самого дитинства почала захоплюватися домашніми постановками, вступила в школу балету. Її бабуся, яка була досить заможною, вважала, що для вихованої дівчини непристойно захоплюватися займатися театром. І тим не менше, доля Віри складалася дуже цікаво. Великий роман, раннє заміжжя за юристом Володимиром Холодним. Багато хто вважав, що її прізвище - це псевдонім, настільки воно було вдалим для актриси", - сказав він.

Халпахчі зазначив про труднощі, які чекали Холодну на початку кар'єри:

"Коли мені розповідали про Віру Холодну в 1960-х, для мене її типаж здавався диким - якась товстуха з круглим обличчям. Але час іде, міняються смаки, і я зрозумів, що це справжній образ краси. До речі, в балеті її не дуже прийняли, тому що вона була товстою. Вона почала грати в різних аматорських спектаклях, її помітили як красиву жінку і Володимир Гардін зняв її у фільмі "Анна Кареніна". Але зіграла вона лише два епізоди, тому що режисер сказав, що "дівчина повністю позбавлена ??таланту і грати не може". Однак її зауважив Євген Бауер, який в російському кінематографі стояв біля витоків кіномистецтва".

Точно не відомо скільки ролей зіграла актриса - за різними версіями цифра коливається від 50 до 80. Однак, значно більший інтерес викликає історія смерті Холодної.

"Вся її кар'єра тривала всього чотири роки, - нагадав кінокритик. - Дуже рано померла в 1919 році у віці 25 років. Історія її смерті абсолютно загадкова. Офіційна версія, що вона померла в Одесі від грипу, "іспанки". Але сьогодні дослідники вважають , що це неправда. В одеських архівах остання смерть від "іспанки" була зафіксована в 1918-му, тобто на рік раніше від смерті Холодної".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Грип 1918-го називали "пурпуровою смертю"

Андрій Халпахчі підтримує версію насильницької смерті актриси:

"У Віри Холодної був роман з одним актором, який майже був чекістом. Але в той час в Одесі перебували французькі війська Антанти. Начальник штабу союзних військ на півдні Росії Анрі Фрейденберг був від неї в захваті. Багато хто вважає, що Холодна активно займалася шпигунством. Французька група це начебто розкусила. Існують різні версії: або вона була отруєна самими більшовиками, тому що вони зрозуміли, що її можуть розколоти, або самим Фрейденбером, або ж денікінськими агентами".

Кінокритик не раз підкреслив феномен Віри Холодної не тільки в російському і українському, але й в європейському кіно.

"Практично до 1910 року кіно мистецтвом не було, - зазначив він. - Часом народження кіно як мистецтва було друге десятиліття 20 століття. В цей же період у всіх країнах з'являються перші кінозірки. Починається культ зірок. Але на початку більше використовували театральних актрис, що було дуже невдало. Відомо, що був невдалий досвід у Сари Бернар, у великої театральної актриси, в якої на екрані німого кіно не виходило грати. Згодом стали з'являтися зовсім інші акторки, що приходили не з театру. Сьогодні говорять, що сучасні актриси - це не актриси, а натурниці. Насправді так називався перших кіноактрис. І Віру Холодну теж називали геніальною натурницею".

Зараз ви читаєте новину «Віра Холодна не зіграла Анну Кареніну через зайву вагу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути