четвер, 23 червня 2011 16:13

В Одесі презентують українське німе кіно на DVD

В Одесі презентують українське німе кіно на DVD

З полудня 25 червня до ранку 26 червня в Одесі в режимі нон-стоп пройде фестиваль німого кіно та сучасної музики "Німі ночі".

На фестивалі покажуть стрічки українського кінематографа 1920-х – 1930-х рр. До раритетних архівних фільмів музичний супровід спеціально створили сучасні музиканти. Вони виконуватимуть музику наживо в форматі кіноконцерту просто неба.

"Я лише позавчора дізнався, який фільм буду озвучувати. - говорить піаніст-імпровізатор Юрій Кузнецов. - Мене часто запрошують для музичного коментаря до чорно-білого німого кіно. "Страсті Жанни д'Арк" не бачив раніше, це буде чистої води імпровізація. Для того, аби створити відразу музичну картину потрібно добре знати мову музики. Є образи, які символізують трагіку, а є - які веселість. Під час такої імпровізації можуть поєднуватися твори, між якими перерва в два-три століття. Наприклад, звучить мелодія 16 сторіччя, і в цей момент на екрані кадр, який вимагає чогось сучасного. Треба бути уважним і вміти швидко й плавно перейти з однієї теми на іншу. Аби глядач чув мою музичну рефлексію відразу, а не з запізненням. Це велика відповідальність, бо від мене залежить наскільки глибоко глядачі сприймуть кінострічку, як вони інтерпретують режисерський задум".

"Формат фестивалю суттєво модифіковано: зокрема значно посилено освітню складову. Денна програма фестивалю складатиметься з презентацій, лекцій з історії німого кіно, українського та польського відео-арту. Зокрема, буде представлено колекцію автентичних українських кіновидань 1920-х років з особистого архіву відомого журналіста Вахтанга Кіпіані", - зазначають організатори кінофестивалю.

Також у рамках кінофестивалю презентують dvd–колекції української німої кінокласики "Українське німе". До нього увійде шість українських німих стрічок. Серед них -  "Людина з кіноапаратом" Дзиґа Вертова, "Нічний візник" Георгія Тасіна, "Звенигора" Олександра Довженка.

Вечірня програма першого дня розпочнеться о 18.00 в "Морській галереї" показом психологічної стрічки "Два дні" (1927) режисера Георгія Стабового в музичному супроводі Dj U-Ra з Києва. Завершиться показом польської стрічки "Бестія" (1917) з однією з перших секс-символів кіно Полою Негрі в головній ролі. Стрічка "Бестія" довгий час вважалася втраченою й віднайдена в польських кіноархівах лише кілька років тому.

Програма другого червня розпочнеться просто неба. О 21.30 відкриється стрічкою "Страсті Жанни д'Арк" (1928) в супроводі одеського піаніста-імпровізатора Юрія Кузнєцова. Завершить вечір показ "Звенигори" (1927) Олександра Довженка. Нічна програма фестивалю розпочнеться опівночі джем-сейшеном, на якому зіграють діджеї з Києва, Одеси та Польщі.

Зараз ви читаєте новину «В Одесі презентують українське німе кіно на DVD». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі