четвер, 20 грудня 2012 16:28

Шедеври німого кіно показуватимуть регулярно - новий проект кінофестивалю "Молодість"
5

Фото: Фото надані клубом Dante Zima
Андрій Халпахчі та Роман Балаян

Міжнародний кінофестиваль "Молодість" спільно з Національним центром Олександра Довженка та нічним клубом Dante Zima розпочинає унікальний проект показу відреставрованої української та світової кінокласики.

За словами Андрія Халпахчі, президента "Молодості", Київ є чи не єдиною столицею Європи, де немає кінотеатру, в якому показують архівне кіно. Власне, новим проектом організатори сподіваються заповнити цю лакуну.

Першим показом в рамках нового проекту стала демонстрація в Dante Zima фільму "Діти століття". Стрічку 1915 року зняв Євгеній Бауер. Фільм є знаковим, оскільки це перша картина з тих, у якій видатна актриса Віра Холодна зіграла головну роль, що дійшла до сьогодні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Довженкову "Землю" показували просто неба під музику "ДахиБрахи"

"Мелодрама з соціальними аспектами, - пояснює Халпахчі. - Це було характерно для російського кінематографа. Якщо в Європі, тим більше в Голлівуді, завжди чекали хеппі-енду, такої собі історії Попелюшки, то тут завжди трагічно закінчувалася доля грішниці у каятті. Але зверніть увагу на Бауера, який вніс у звичайний німий кінематограф абсолютно нові елементи. Він практично першим використав рухому камеру. Ви також відчуєте, що він був геніальним декоратором, ставив спеціальні мезансцени. Бауер практично відмовився від титрів, компенсуючи це пластичною грою акторів. Власне, він був уособленням творення кіно як мистецтва".

Свого часу фільм мав шалений успіх. За визнанням критиків, цьому сприяв простий і знайомий сюжет - дружина скромного службовця сподобалася багатому комерсанту, і тепер той не зупиниться, поки не доб'ється свого.

Фільм демонстрували під живу музику, обіцяють робити це і надалі. Наступний показ у клубі Dante Zima відбудеться 15 січня, в майбутньомутут планують показувати кінокласику регулярно.

Визначитися з репертуаром допоможуть глядачі - наприкінці сеансу гостям роздали анкети, де вони могли вказати фільми, які хотіли б побачити у майбутньому.

Зараз ви читаєте новину «Шедеври німого кіно показуватимуть регулярно - новий проект кінофестивалю "Молодість"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі