вівторок, 23 жовтня 2012 07:15

Міністр культури не прийшов на відкриття "Молодості"

Понад 250 фільмів покажуть цьогоріч на 42-му кінофестивалі "Молодість". Його урочисто відкрили 20 жовтня в київській опері.

У червоній сукні із блакитного "Бентлі" виходить "Місіс світу-2008" 35-річна Камалія. Її супроводжують чоловік — мільярдер 57-річний Мохаммад Захур, мати й охоронець. На "Молодості" покажуть голлівудський фільм "Офіцера поранено", де зіграла Камалія. Співпродюсером стрічки виступив її чоловік. Камалія знімається в картині "Як щодо кохання", де в головній ролі — американська акторка Шерон Стоун.

— Она всегда была примером для меня, — каже Камалія, широко всміхаючись і позуючи на камери. — Много раз пересматривала все фильмы с ее участием. И тут я рядом с этой великой актрисой! Очень тепло ко мне отнеслась, давала советы, а на прощанье обняла меня, поцеловала и сказала, что гордится мной.

О 18.00 звучить третій дзвінок, майже всі глядачі на своїх місцях. Біля входу зібрався натовп із понад 20 фотографів і двох жінок років 50 із пишними зачісками. Чекають на приїзд радника президента Ганни Герман і почесного президента кінофестивалю Віктора Ющенка.

Холом проходжується актор Віктор Андрієнко, 53 роки. На нього ніхто не звертає уваги.

— Так что мне стать, сфотографируете меня? Я нужен или могу идти наконец-то? — сам стає перед камерами. Фотографи роблять декілька знімків.

— Ющенко як завжди. Хоча б не більше як на півгодини спізнився, — каже подрузі жінка з налакованим волоссям кольору "баклажан".

Екс-президент спізнюється на 20 хв. Приїжджає зі своєю старшою донькою Віталіною.

— Хто, на вашу думку, зі світових акторів міг би вас зіграти в кіно? — запитує телеведуча Катерина Осадча, 29 років.

— Я ще живий, ще сам граю свою роль, — тихо відповідає Віктор Андрійович.

— Та хто-хто, Безруков! — каже за його спиною жінка із високим начосом.

Ганна Герман на церемонію не приходить. Нема й міністра культури Михайла Кулиняка.

— Традиційно "Молодість" розпочинається під час золотої київської осені. І традиційно раз на п'ять років, перед виборами, — каже зі сцени голова фестивалю Андрій Халпахчі, 62 роки. — Онучка сказала мені: що це у вас відкриття таке нудне, потрібні приколи. Тому я думаю, що можу станцювати, а Віктор Андрійович заспівати, — глядачі завмирають. Зала заповнена трохи більше ніж на половину. — Але пізніше.

Відкривають фестиваль українською стрічкою "Шкурник" Миколи Шпиковського 1929 року. Її відреставрували на кіностудії ім. Довженка торік. Картина йшла в київських кінотеатрах тиждень. Потім цензурний комітет заборонив її: паплюжила образ Червоної армії. Фільм знайшли завдяки московському критику Євгену Марголіту, який прочитав про нього у спогадах Осипа Мандельштама. Стрічка розповідає про київського міщанина, який намагається з вигодою вислужитися перед червоною і білою арміями, місцевим отаманом.

— Йо-ма-йо! Что они делают, ну как так можно все испортить, — у сьомому ряді партеру донецький композитор В'ячеслав Назаров, 58 років, хапається за голову, мне чуб. Він написав музику, яку симфонічний оркестр "Київ-класик" виконує в супровід фільму. Після показу композитор одразу вибігає в коридор.

— Сьогодні ви почули тільки половину того, що мали, — каже нервово композитор, відійшовши у куток холу. — Коли перед фільмом показували рекламу, збилася доріжка із звуковим рядом шумів. У мене все озвучене: падіння, вистріли гармат. Уже вибачилися переді мною.

— А это вы композитор, да? — до В'ячеслава Назарова підходить киянка Лариса Семенівна, 69 років, у блакитному плащі.— Я такой прекрасной музыки еще не слышала. Фильм почти не помню, но музыка! Спасибо вам за это райское наслаждение.

В'ячеслав Назаров дякує й біжить до виходу.

— Скромный какой, — продовжує жінка. — Тікає одразу. Я про цей концерт по радіо почула. Запрошення не мала, але дай, думаю, прийду. Життя таке сіре. Прийшла о п'ятій сюди і в людей питала, чи не мають зайвого запрошення. Ні в кого не було. Уже близько шостої почала молитися Богу. І йде гарна молода пара: "У вас же буде зайве запрошення", — кажу їм. Жінка всміхається й дістає його з маленької красивої сумки. У шостий ряд партеру!

— На диво все гладко пройшло, нічого не ламалося навіть. Усі вчасно виходили. Але подивіться на присутніх: політиків удвічі більше за кінематографістів. І жодного закордонного гостя зі світовим іменем, — каже актор Роман Васильєв, 29 років. Відвідує фестиваль протягом останніх 10 років. Прийшов сам. — Із дружиною розсварився — вона ремонт затіяла, але все одно прийшов. Фільм того вартий — актуальний. Багато розплодилося зараз шкурників, які і вашим, і нашим, аби долар.

Від України в основному конкурсі візьме участь фільм "Істальгія" киянки Дар'ї Онищенко. Фестиваль "Молодість" триватиме до 28 жовтня. Яка картина стане фільмом-закриттям, тримають у секреті.

Зараз ви читаєте новину «Міністр культури не прийшов на відкриття "Молодості"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути