субота, 21 липня 2012 11:38

Довженкову "Землю" показували просто неба під музику "ДахиБрахи"
12

Режисер фільму "Гамер" Олег Сенцов
Фото: Фото: Олена Павлова
Професор Любомир Госейко у журі національного конкурсу
Режисерка і актриса фільму "Красива жінка"
Любомир Госейко відзначає творця фільму "День незалежності" Антоніну Ноябрьову
Режисер Ахтем Сейтаблаєв отримує "Золотого Дюка"

Показом відреставрованої "Землі" Олександра Довженка на Ланжеронівському узвозі в Одесі завершили вчора, 20 липня, нагородження переможців національного конкурсу Одеського кінофестивалю.

Кращим повнометражним фільмом Українського національного конкурсу визнали картину "Чемпіони з підворіття" режисера Ахтема Сейтаблаєва. Стрічка отримала 50 тисяч гривень і статуетку "Золотого Дюка".

Головну роль у фільмі Сейтаблаєва зіграв Олексій Горбунов. Його герой Михалич – колишній відомий футболіст. Переживає кризу та намагається зібрати команду на Чемпіонат світу для безпритульних. Таки досягає свого - у фіналі чемпіонату піднімається український прапор.

"Чемпіони з підворіття" абсолютно розкривають тему та сюжет про життя бездомних людей, які можуть вибратися зі своїх злиднів за допомогою турніру. Очевидно, що гра виконавця головної ролі, Олексія Горбунова, стала для нас вирішальною"- зазначив Голова журі Української конкурсної програми, історик кіно Любомир Госейко.

Особливі відзнаки отримали повнометражний фільм "Гамер" Олега Сенцова та короткометражки "Красива жінка" Альони Алимової і "День незалежності" Антоніни Ноябрьової.

"Все було просто: я поклала диск з фільмом у конверт і відправила на Одеський фестиваль", – порадила побільше знімати зі сцени молодим режисерам Антоніна Ноябрьова. Дочка актора Іллі Ноябрьова дебютувала зі стрічкою про те, як молоде покоління сприймає незалежність.

Після церемонії нагородження просто неба на екрані на Ланжеронівському узвозі показали Довженкову "Землю". Партнером спеціальної події фестивалю став Національний центр Олександра Довженка. Стрічку 1930-го року відреставрували і випустили на DVD. Музичний супровід німого фільму здійснив етно-хаус квартет "ДахаБраха". Музиканти вийшли на сцену у своїх фірмових високих чорних шапках і вишиванках з чорним гаптуванням. Поєднали українські фольклорні мотиви з ритмами індустріального світу.

"Дивлюся "Землю" вже утретє, але щоразу проймає. Містична музика "ДахиБрахи" вводить у транс – ці голосіння, давні українські теми, ритм музики синхронний ритму картини. Цей кінопоказ – це якийсь новий мистецький твір, перфоманс, де окрім "ДахиБрахи" та Довженкових яблук і соняхів, бере участь теплий нічний вітер, що колихає листя дерев над Ланжеронівськими сходами", – ділиться враженнями після показу киянка Поліна Лозовенко.

Сьогодні, 21 липня, 3-й Міжнародний Одеський кінофестиваль завершує свою роботу. Ввечері нагородять переможців міжнародної конкурсної програми. Закриють фестиваль фільмом британця Кена Лоуча "Віддане Ангелам".

Зараз ви читаєте новину «Довженкову "Землю" показували просто неба під музику "ДахиБрахи"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі