вівторок, 08 лютого 2011 03:45

Із фільмів Довженка видалили плями

4 лютого у столичному кінотеатрі "Київ" розпочався тиждень кіно Олександра Довженка. Вперше на широкому екрані показують відновлені фільми режисера. Серед них "Земля", "Звенигора", "Арсенал", "Аероград", "Щорс".

Дев'ять картин Довженка реставрували два роки.

— Спочатку оцифрували кіноплівку. Потім видалили дефекти — плями, подряпини, тремтіння зображення, покращили колір, — каже 49-річний Юрій Помазков із фірми "АйБіЕс", яка реставрувала фільми. — Довженко писав, що за все життя не бачив жодної своєї картини на хорошому екрані і якісній плівці. Сподіваюся, нам вдалося це виправити. Пропонували українським телеканалам, але кажуть, що не формат. Люди зараз тільки "Аватари" різні дивляться.

Тисячу подарункових дисків із фільмами Довженка вийшли не для продажу. Міністерство культури поширювало їх на прийомах і презентаціях. Тиждень Довженка розпочали показом стрічки "Земля". Цей фільм світові кінокритики 1958-го визнали одним із 12 найкращих у світі.

— Режисер Андрій Тарковський перед кожним своїм новим фільмом дивився "Землю" і щоразу дивувався її простоті, — говорить кінознавець Лариса Брюховецька. — 1930 року Довженко два місяці возив "Землю" по європейських столицях. Німці хотіли вирізати сцени із попом, який посилає прокльони, і оголеною жінкою. Режисер і представники кіноуправління запротестували, фільм не чіпали. В усьому світі його одразу визнали шедевром. Але кремлівський придворний поет Дем'ян Бєдний написав на нього розгромний фейлетон. Довженко дуже тяжко це переживав.

Глядачі можуть подивитися картини Довженка до 11 лютого за 25–35 грн. Квитки на "Землю" коштували 50 грн. Чорно-біле німе кіно триває годину.

— Після важкого робочого тижня було трохи сонно дивитися фільм без звуку, але це ж класика, — ділиться враженнями глядачка Христина Заник, 24 роки.

— Бачила цей фільм по телевізору в дитинстві, — розповідає 58-річна Антоніна. — З того часу пригадала лише кадри, де герой танцює і де їде трактор. Дуже гарно відновили зображення.

— Я навіть подумав, що написів не буде. Читав їх і все розумів, — каже про титри між сценами її онук Владислав, 8 років.

Зараз ви читаєте новину «Із фільмів Довженка видалили плями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути