четвер, 09 січня 2020 08:21

Винахідник вдало випробував новий літальний апарат

Винахідник вдало випробував новий літальний апарат
Автожири витіснені з експлуатації гелікоптерами. Фото: MilitaryArms

Іспанський винахідник Хуан де ля Сієрва 9 січня 1923 року здійснив перший політ на винайденому ним автожирі. Пролетів попід аеропорт Мадрида 4 км за 3 хв. і 30 с. Набрав висоту 30 м.

Хуан де ля Сієрва придумав назву "автожир" для позначення гвинтокрилих машин, які підіймалися в повітря за рахунок гвинтової системи, яка не має прямого підведення енергії від двигуна. Цим вони відрізняються від гелікоптерів. Підйомна сила автожира створювалася за допомогою великого несучого гвинта. Він розташовувався над фюзеляжем і обертався під дією набігаючого потоку повітря. Винахідник довго експериментував.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Києві створили дерев'яний літак

Переїхавши 1925 року до Англії, за підтримки шотландського промисловця Джеймса Вейра заснував компанію Cierva Autogiro Co. Вона будувала автожири.

Сієрва загинув 9 грудня 1936-го в авіакатастрофі літака Douglas DC-2 в Англії. На згадку про його заслуги 1954 року його нащадкам дали титул графа де ля Сієрва.

Автожири витіснені з експлуатації гелікоптерами. Знання, отримані при проектуванні й експлуатації автожирів, допомогли при створенні цих апаратів.

Перший український автожир КП-01 створений компанією "Київпром" 2002 року.

Свій перший політ виконав літак "Кудашов-1" у Києві 23 травня 1910 року. Його побудував професор Київського політехнічного інституту Олександр Кудашов. Це був дерев'яний біплан завдовжки 10 м. Мав розмах крил 9 м і вагу 420 кг. Він пролетів кілька десятків метрів та здійснив посадку.

Зараз ви читаєте новину «Винахідник вдало випробував новий літальний апарат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути