середа, 20 червня 2018 08:20

Винахід Морзе знищив пароплавну пошту

Винахід Морзе знищив пароплавну пошту
Винахід Морзе - телеграф. Фото: History Real Future

Відкриття, яке швидко перевернуло уявлення про комунікацію в цілому світі зробив Самюел Морзе. 20 червня 1840 року він запатентував телеграф - засіб для передачі сигналу по дротах.

Якось Морзе повертався з Європи до США на кораблі, тоді й став випадковим свідком розмови двох пасажирів про електромагнетизм. Вона й наштовхнула Морзе на ідею про телеграф вперше. З мольберта, олівця, старих частин годинника й маятника він змайстрував тоді ще громіздкий прилад. Принцип його дії був простим: коли не тече струм, олівець креслить пряму лінію; коли струм поступає, маятник відхиляється й на лінії виникають загострення.

Ключ або "молоток" служив для змикання і розмикання електричного кола. Автоматичний приймач записував сигнали, що подаються ключем. Імпульси струму певної тривалості змушували коливатися електромагнітне перо, що відтворює "крапки" і "тире" на паперовій стрічці пером або видавлювали сигнали, або завдавали їх чорнилом. Незручність телеграфу Морзе полягала в тому, що його код могли розшифрувати тільки фахівці. Простим людям він був незрозумілий.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 8 цікавих фактів про телеграф

Морзе постійно вдосконалював свій апарат. Разом з колегами він розробив названу на його честь азбуку. Так відпала необхідність перекладати криптографічну послідовність цифр, потрібно було лише відправити дані, що складалися з трьох різних сигналів: короткий, довгий, пауза. Конгрес США дає $30 тис. Сигнал пускають по лініях електропередач. На кожному кінці дроту встановлені прилади для передачі та прийому. Саме повідомлення – це набір довгих і коротких звуків. На письмі їх позначають крапками й тире. Кожна комбінація відповідає певній літері або розділовому знаку.

Система швидко набула популяр­ності. Доти єдиним засобом сполучення між континентами і країнами була пароплавна пошта. Про новини в інших країнах дізнавалися із запізненням на тижні й місяці. З телеграфом це відбувалося за кілька хвилин. Семюел Морзе розбагатів. ­

6 грудня 1877 року вперше випробували пристрій для запису голосу - фонограф. Його винайшов американський вчений Томас Едісон під час роботи над телефоном та телеграфом. Звук записувався завдяки поглибленням на паперовій стрічці.

Зараз ви читаєте новину «Винахід Морзе знищив пароплавну пошту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути