середа, 16 січня 2019 08:20

Військовою операцією керували 32 держави

Військовою операцією керували 32 держави
Операція "Буря в пустелі". Фото: ООН

Білий дім офіційно оголосив про початок операції "Буря в пустелі" 16 січня 1991 року. Її мета - звільнити Кувейт від іракської окупації.

2 серпня 1990 року іракські війська увійшли на територію Кувейту. Кувейтські війська практично не чинили опору. Протягом кількох годин Ірак зайняв столицю країни. 29 листопада Рада Безпеки ООН прийняла резолюцію, що дозволяла застосовувати проти Іраку військову силу, якщо до 15 січня 1991 року з Кувейту не будуть виведені іракські війська.

О 4:30 ранку з авіаційної бази у Саудівській Аравії з американського та британського авіаносців, що знаходились у Перській затоці, в повітря піднялися перші літаки, щоб завдати бомбового удару по Іраку. О 7-й ранку Білий дім офіційно оголосив про початок операції "Буря в пустелі". Керівництво операцією, в котрій брали участь 32 держави, включаючи США, Британію, Францію, Єгипет, Саудівську Аравію, здійснювали США. Ізраїль в бойових діях участі не брав.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Пентагоні почали продавати квіти та ювелірні прикраси

За наступні шість тижнів наносились повітряні удари по військових об'єктах і цивільній інфраструктурі Іраку, а 24 лютого почалась наземна операція. Іракський контингент вибитий з Кувейту, а 10 тисяч чоловік попали в полон.

28 лютого президент США Джордж Буш оголосив тимчасове припинення вогню. Конфлікт припинили, Іраку заборонено продаж нафти за кордон доки в країні не буде ліквідовано зброю масового знищення.

У війні в Перській затоці загинуло 248 солдатів союзників і 457 було поранено. Офіційних даних про втрати Іраку немає, але вони оцінюються в 25 тисяч загиблих і 75 тисяч поранених серед військовослужбовців.

Будівництво Пентагону закінчили 15 січня 1943 року. На той час це був найбільший у світі адміністративний будинок. У ньому розмістилось Міністерство оборони США.

Зараз ви читаєте новину «Військовою операцією керували 32 держави». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути