вівторок, 28 квітня 2020 11:21

Військові спробували скинути уряд

Військові спробували скинути уряд
Отаман Оскілко намагався скинути Петлюру. Фото: ppt

28 квітня 1919 року в Рівному отаман Володимир Оскілко, командувач Північно-Західного протибільшовицького фронту, спробував здійснити переворот проти Директорії УНР.

У тимчасовій столиці УНР він заарештував соціалістичний уряд на чолі з Борисом Мартосом.

Новий уряд було сформовано 12 квітня 1919 року головним отаманом Симоном Петлюрою. Його очолив соціал-демократ Борис Мартос. Уряд мав намір створити в Україні "республіку трудових Рад" і укласти мирну угоду з більшовицькою Росією.

Отаман Оскілко заявив, що українські більшовики рано чи пізно доведуть справу до приєднання України до радянської Росії. Вважав новий уряд більшовицькими агентами.

Передумовою перевороту стало зняття отамана Оскілка з посади за поразки під Коростенем і Новоградом. Учасники державного перевороту вимагали скликання Установчих Зборів та усунення Петлюри від керівництва військовими справами.

Заарештувати Петлюру заколотникам не вдалося. Він був не в Рівному, а на залізничній станції Здолбунів. Його арешт Оскілко довірив великому загону кінної гвардії на чолі з отаманом Семеном Гризлом. Повстанці сподівалися, що у Здолбунові ніхто не знає про заколот. Але людей Гризла відразу оточили вірні Петлюрі підрозділи. Командир загону вирішив повернутися до Рівного.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Німці заговорили про зміну влади в Україні

Оскілко повторив спробу заарештувати Петлюру. Надіслав до Здолбунова один із найкращих своїх загонів на чолі з отаманом Білоусовим. Тим часом, Рівне атакували частини корпусу Січових Стрільців Євгена Коновальця, загони петлюрівської польової варти і один бронепотяг. На 10-ту годину ранку 30 квітня переворот Оскілка зазнав повної поразки.

25 квітня 1918 року війська Кримської групи Окремої Запорозької дивізії армії УНР Петра Болбочана звільнили від більшовиків Бахчисарай у Криму. Першим у місто увійшов кінно-гайдамацький полк імені Костя Гордієнка під командуванням Всеволода Петріва.

Зараз ви читаєте новину «Військові спробували скинути уряд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути