субота, 25 квітня 2020 09:10

Українці захопили Бахчисарай та почали домовлятися із кримськими татарами

Українці захопили Бахчисарай та почали домовлятися із кримськими татарами
У 1918 році війська УНР увійшли в Бахчисарай. Фото: dsnews.ua

25 квітня 1918 року війська Кримської групи Окремої Запорозької дивізії Армії УНР Петра Болбочана звільнили від більшовиків Бахчисарай у Криму.

Першим у місто увійшов кінно-гайдамацький полк імені Костя Гордієнка під командуванням Всеволода Петріва.

"Колишня столиця кримських ханів була брудним містечком з вузькими вулицями. Ханський палац ‒ широкий присадкуватий будинок, критий черепицею, з маленькими вікнами, посеред красивого саду. Можна було милуватися дивовижними малюнками художнього різьблення", - писав про місто у книжці "Спомини запорожця" учасник походу сотник Никифор Авраменко.

Він пише, що кримські татари не схожі на татар з Казані. Авраменко вважає, що у цьому народі не відчувається вплив монголів. Вони добродушні, гостинні і чесні в торгівлі.

"Я бачив з гір Чорне море, що в ту пору непомітною смугою відділяється від горизонту. Ще півтори години маршу відкриє внизу чудове кримське узбережжя", - пише Авраменко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українські військові зайняли переправу в Криму

У полку ім. Гордієнка сформували Татарський кінний чамбул (загін татарської кінноти - Gazeta.ua) і Турецьку пішу сотню з полонених турків. Українці домовилися про формування мусульманських частин і співпрацю проти більшовиків та німців. Петрів почав переговори з українською частиною Севастопольської залоги і Чорноморського флоту про перехід на українську службу.

Військо УНР після Бахчисараю вирушило на Сімферополь.

24 квітня 1918 року частини армії УНР на чолі з Петром Болбочаном захопили столицю Радянської Соціалістичної Республіки Тавриди. Крим звільнили від більшовиків. Півострів став українським.

Зараз ви читаєте новину «Українці захопили Бахчисарай та почали домовлятися із кримськими татарами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути