Ексклюзиви
понеділок, 01 квітня 2019 17:00

Відвідувачам Софії Київської потрібно розповідати про мову графіті - журналіст

Відвідувачам Софії Київської потрібно розповідати про мову графіті - журналіст
Графіті на стінах Софіївського собору у Києві написані староукраїнською мовою Фото: archeos.org.ua

Графіті Собору Святої Софії у Києві містять слова та вирази українською мовою. Але цю інформацію повідомляють лише під час спеціальних екскурсій. Звичайним відвідувачам не розповідають.

"У статті "Київські князі розмовляли українською. Музейники це замовчують" та "Ярослав Мудрий, косоворотка і музейники Софії Київської. Хто тримає цей союз" ми апелювали до висновків видатних мовознавців Олексія Шахматова, Михайла Максимовича, Агатангела Кримського. Вони обґрунтували, що розмовною мовою древньої Русі була українська мова.

Відтоді минуло 2 роки, але до екскурсійних текстів не було внесено жодних змін. Ми не можемо збагнути, чому так? Адже замовчують не якусь там дрібницю. Мова є найважливішим мірилом національної ідентичності. І популяризація інформації про українську мову у тисячолітніх написах – це надзвичайно важливо. Особливо для школярів і студентів. А загалом це просто вражає – чому працівники національного музейного закладу за державні кошти не популяризують інформацію, яка працює в ім'я цієї держави?" – розповіла журналістка Ірина Костенко у ефірі Радіо Свобода про публікації створені спільно з Ларисою Мудрак та Мариною Остапенко.

Генеральний директор заповідника Неля Куковальська каже, що екскурсоводи згадують про української мову.

"Української мови – такої, якою ми розмовляємо нині – у той час апріорі бути не могло. Але схожість з сучасною мовою можна відстежити, читаючи графіті - імена, звернення", - пояснила вона.

Доктор історичних наук В'ячеслав Корнієнко довів, що розмовною мовою Руси-України була саме староукраїнська мова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Давні заклинання змогли розшифрувати дослідники у печері

На графіті "Господи поможи рабу своєму Лазореві" є характерне для української мови закінчення "-еві". Графіті датовано третьою чвертю ХІІ століття.

"Написи датовано на підставі палеографічних ознак – кожному періоду відповідали певні форми написання літер. Прочитання здійснювалось по стандартній методиці безпосередньо у соборі", – пояснив Корнієнко.

Один із текстів про "мовні" проблеми у Національному заповіднику "Софія Київська" подали у формі публічного звернення до керівництва Українського культурного фонду із пропозицією реалізації проекту "Українська мова – розмовна мова древнього Києва".

Написи на стінах Софійського собору свідчать, що кияни XI-XIII століть були праукраїнцями.

"Давно час зробити відповідну експозицію в стінах собору-музею і внести цю інформацію до обов'язкового екскурсійного мінімуму – особливо для школярів. Це вартує багатьох пустопорожніх декларацій про державний статус і престиж української, які ми незрідка чуємо з вуст високопосадовців. Просто викиньмо холостий набій "хитромудрого хозарина" й зарядімо бойовим – зробімо так, щоб Ярослав "вистрелив", - вважає дослідник Олесій Редченко.

Зараз ви читаєте новину «Відвідувачам Софії Київської потрібно розповідати про мову графіті - журналіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути