вівторок, 08 травня 2018 17:03

Відкрили виставку про українців у нацистських концтаборах
6

Відкрили виставку про українців у концтаборах
Фото: Укрінформ
Відкрили виставку про українців у концтаборах
Відкрили виставку про українців у концтаборах
Відкрили виставку про українців у концтаборах
Відкрили виставку про українців у концтаборах

У Києві відкрили виставку "Тріумф людини. Мешканці України, які пройшли нацистські концтабори". Виставка розміщена біля будівлі Головпоштамту на вул. Хрещатик, 22.

На виставці представлені історії 30 осіб, які перебували у 11 концтаборах.

Остарбайтер Ігор Маліцький потрапив до концтабору ще неповнолітнім юнаком. Був у Аушвіці та Маутхаузені. Ганна Стрижкова 2-річною дитиною опинилася в Аушвіці, у неї відбирали кров. Провідник ОУН Степан Бандера провів 3 роки в одиночній камері концтабору Заксенгаузен за те, що відмовився відкликати Акт відновлення Української держави 30 червня 1941 року. Генерал-майора Червоної армії Семена Ткаченка нацисти схиляли до співпраці, але він очолив табірне підпілля.

"Історії, наведені у виставці, говорять: багато українців не хотіли миритися з роллю пасивних рабів нацизму. У таборах вони формували мережі взаємодопомоги та підпільні організації і навіть у, здавалось, безнадійних умовах наважувалися на втечі, бунти й повстання, готові були пройти пішки тисячі кілометрів, аби повернутися на Батьківщину. Відвідувачі виставки зможуть ознайомитись з цими історіями, які підготували наукові співробітники Центру досліджень визвольного руху Володимир Бірчак, Олеся Ісаюк та Ігор Бігун", - повідомляють організатори виставки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українців закликають прикріпити до одягу червоний мак

На виставці розповіли про льотчика штурмової авіації капітана Володимира Шепетю. Його кинули до "блоку смертників" концтабору Маутгаузен за втечу, але він утік вдруге. Про єврея з Херсонщини Аркадія Вайспапіра, якому нацисти готували смерть у таборі знищення Собібор, але він повстав разом з іншими приреченими і вижив.

"Хочеться забути багато речей, але пам'ять не дає попрощатися з цими важкими моментами в житті, не дає забути і те, що приходилось розсівати по полю людський прах з печей концтабору", - каже Анастасія Гулей, колишня ув'язнена концтаборів Аушвіц, Берген-Бельзен, голова Української організації борців антифашистського опору (колишніх політичних в'язнів фашистських концтаборів).

У СРСР колишні в'язні були змушені пройти через процедуру державної перевірки у фільтраційних таборах НКВС. Онучка Івана Франка Віра, після гітлерівського концтабору потрапила у табори ГУЛАГу.

Українці були і серед визволителів Аушвіца. Майбутній засновник Міжнародного комерційного арбітражного суду України Ігор Побірченко на своєму танку першим увірвався на територію концтабору.

Після Другої світової війни Ліга українських політичних в'язнів з'ясувала, що українці були в 26 концтаборах та їхніх філіях. За приблизними оцінками Ліги, в Бухенвальді на 1942 рік з-поміж 15 тис. громадян СРСР ("росіян") 5 тис. були українцями. На початку 1943 року українці складали 15% бранців Майданека. У таборі Флоссенбюрг українців налічувалося чверть від ув'язнених "поляків" і не менше половини від "росіян". Історики говорять про близько 110 тис. вихідців з України, яких депортували до концтабору Аушвіц: 15 тис. червоноармійців, 95 тис. євреїв із Закарпаття і близько 600 членів ОУН.

Зараз ви читаєте новину «Відкрили виставку про українців у нацистських концтаборах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути