середа, 21 березня 2012 17:18

Вчені розгадують таємницю загибелі першої жінки-пілота

Пошуки Амелії Ергарт поновляться цього літа біля острова Нікумаморо. Це безлюдний острів в південно-західній тихоокеанській республіці Кірібаті, де легендарна льотчиця гіпотетично могла померти під час свого останнього перельоту.

Амелія - американський авіатор, одна з перших жінок-пілотів, перша жінка, яка перелетіла Атлантичний океан. Вона таємниче зникла у водах Тихого океану 12 липня 1937 року під час кругосвітнього перельоту. Було розгорнуто безпрецедентну кампанію з її пошуків, але вона не принесли успіху.

За підтримки каналу Discovery, експедицію буде проводити Міжнародна група з відновлення історичних літаків (TIGHAR), яка вже давно розслідуэ той фатальний політ Ерхарт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Індустріальна археологія допомагає підприємцям і програмістам

Нова експедиція буде використовувати високотехнологічне обладнання для підводного пошуку уламків літака Ергарт.

Досі панувала думка, що її у двомоторного моноплана "Локхід-Електра" закінчилося паливо і він розбився в Тихому океані, десь біля острова Гауленд.

Але, за словами Ріка Гіллеспі, виконавчого директор TIGHAR, існує альтернативний сценарій.

"Навігаційна лінія Амелії, згідно до радіопередач, які надавали вона та її штурман, пройшла не тільки острів Гауленд, але й Гарднер - острів, який тепер називається Нікумароро", - сказав Гіллеспі.

Не виключено, що Ерхарт і штурман Фред Нунан, зробили аварійну посадку на плоских коралових рифах біля Нікумароро. Це близько 300 км на південь від місця, де проводили пошуки.

Цей район обстежили не повністю, заявив Гіллеспі. "Це була версія військово-морського флоту. Її висунули ще в перші дні після зникнення польоту. Вони зробили пошук в атолі, але тільки з повітря", заявив він.

За дев'ять археологічних експедицій в Нікумаморо, Гіллеспі і його команда виявили безліч артефактів, які в поєднанні з архівними дослідженнями, стають непрямими доказами присутності Амелії Ергарт тут.

"Ми виявили, архівні дані, які описують відкриття в Нікумаморо 1940 року решток скелета і табір, який, схоже був облаштований жінкою", сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Генріх Шліман одягнув свою дружину в прикраси цариці

"Ми визначили місце на одному з віддалених куточків атолу, яке підходить під опис галявини, де були знайдені кістки і табір. У ході археологічних розкопок тут знайшли артефакти, які говорять, що скелет належить американській жінці. Його вік приблизно 70 років", заявив Гіллеспі.

Він додав, що дані на острові вказують на те, що Ергарт мешкала тут не більше кількох тижнів.

У майбутній експедиції, Гіллеспі і його команда будуть концентруватися на пошуку літака Ергарт. Підводний пошук буде здійснювати Phoenix International, основна в США пошукова компанія".

Зараз ви читаєте новину «Вчені розгадують таємницю загибелі першої жінки-пілота». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути