пʼятниця, 26 липня 2019 13:05

Вчені натрапили на сліди невідомої цивілізації

Археологи виявили в Еквадорі, Південна Америка, залишки керамічного посуду невідомої цивілізації. Вони датуються 4640-4460 роками до н.е. Тоді на цих теренах проживали представники культури Вальдівія, але посудина не належить до неї.

Вальдівійська кераміка мала зовсім іншу форму та візерунки. Представники виготовляли всесвітньо відомі керамічні фігури, які є одним із символів Еквадору. Нову знахідку порівняли з усіма наявними фрагментами кераміки південноамериканських культур і не виявили жодних тотожностей, пише EurekAlert!

Автор: eurekalert.org
  У Еквадорі знайшли кераміку невідомої цивілізації
У Еквадорі знайшли кераміку невідомої цивілізації

Ймовірно, дослідники відкрили нову археологічну культуру, яка існувала одночасно з вальдівійською на тихоокеанському узбережжі Еквадору.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали зброю, яку боялися європейські армії

"Масова поява глиняного посуду була технічним проривом, пов'язаним із багатьма аспектами людського життя і рівнем економічного розвитку. Керамічні посудини, що належать до різних культур, розроблені одночасно, та підтверджують те, що наші предки розвивалися з точки зору культурного розмаїття. Цікаво, що, попри різні вектори розвитку людини, у техніці ми рухалися в одному напрямі", — сказав керівник експедиції археолог Олександр Попов.

Археологічна культура - сукупність розташованих на певній території речових пам'яток, які датуються одним відрізком часу і мають спільні ознаки.

Археологи провели нові розкопки у межах найбільшого храмового комплексу кхмерської цивілізації Ангкор-Вату у Камбоджі. Храм був побудований у самому серці столиці у період розквіту цивілізації.

Навколо храму виявили давні кургани. Також знайшли залишки їжі, кераміку та теракотові статуетки.

Радіовуглецеве дослідження показало, що територія навколо була заселена в XI ст., що на століття раніше, ніж було споруджено сам храм. Згодом сліди людської діяльності зникають аж до початку XV ст.

Зараз ви читаєте новину «Вчені натрапили на сліди невідомої цивілізації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути