Ексклюзиви
середа, 11 грудня 2019 12:51

Вбила мати - дітей видали за жертв українських вояків

Вбила мати - дітей видали за жертв українських вояків
Всього існувало 3 варіанти фотографії, останній представили, як "віночки" українських націоналістів Фото: wikipedia

Божевільна циганка Маріанна Долінська вбила власних дітей та повісила їх на дереві у селищі коло містечка Радом 11 грудня 1923-го. Поляки використали фото як докази злочинів УПА на теренах Польщі.

Злочин жінка скоїла від безвиході та голоду. Чоловіка арештували за крадіжку, а місцева громада відмовила їй у підтримці. Тоді отримала психічний розлад та вирішила, що тільки так зможе врятувати дітей.

Наступного дня після вбивства, Маріанна Долінська прийшла до поліцейської дільниці Родома і зізналася у скоєному. Поліцейський зробив декілька фото, а Маріанну арештували та доправили до психіатричної лікарні. Хвора впадала у ступор на кілька днів або намагалася нанести собі поранення. Вона померла 1928-го й була похована на цвинтарі лікарні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відновили криївку УПА

Знімки злочину були опубліковані декілька разів. Із невідомих причин, останній варіант фотографії повішених дітей польскі дослідники використали для звинувачення бійців Української повстанської армії, пізніше дивізії СС Галичина. Низавали це "віночками" українських націоналістів, вказуючи на "колючий дріт", яким були обв'язані діти. Насправді дріт виявився подряпинами на фотографії. Також у їх працях місце вчинення злочинів постійно змінювалося.

З 2003 - 2008-й було відкрито декілька пам'ятників на згадку про звірства у вигляді відповідного кам'яного рельєфу. Згодом їх усі демонтували.

Історик Григорій Купріянович вважає, що у Польщі люблінський воєвода Пшемислав Чарнек розв'язав антиукраїнську облаву. Вона подібна до націоналістичних переслідувань у 1920-1930-х.

Зараз ви читаєте новину «Вбила мати - дітей видали за жертв українських вояків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути