вівторок, 11 лютого 2020 08:20

Ватикану надали суверенітет

Ватикану надали суверенітет
Латеранські угоди зупинили конфлікт між Папою Римським і італійською державою. Фото: .wikipedia

Вождь Італії Беніто Муссоліні й Папа Римський Пій XI 11 лютого 1929-го уклали Латеранські угоди. Ватикан проголошений суверенною державою, що діє на основі теократії.

Після окупації Рима італійським рухом за незалежність 1870-го вирішено розпустити Папську державу і створити італійську національну державу. Управління церкви орієнтовано було з цієї дати лише на Ватикан.

Муссоліні був зацікавлений у примиренні з католицькою церквою. Хотів надати легітимності фашизму нові державні і громадські форми.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Швейцарцям почали давати громадянство Ватикану

"Італія визнає за Святим Престолом право повної власності та виключної і абсолютної влади і суверенної юрисдикції над Ватиканом, з усім йому належними і отриманими у вигляді пожертвувань майном. Створюється Град Ватикан і Італія визнає державу Ватикан під суверенітетом Верховного Понтифіка", - йдеться в тексті Латеранських угод.

Латеранські угоди зупинили конфлікт між Папою Римським і Італійською державою. Надали папській території визначеного державного статусу. Це дозволило Ватикану активно вийти на площину міждержавної політики.

Папа Римський Юлій II 21 січня 1506 року розпорядився створити армію Ватикану — Швейцарську гвардію. Вважається найстарішою армією на планеті.

Зараз ви читаєте новину «Ватикану надали суверенітет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути