Ексклюзиви
пʼятниця, 12 січня 2018 10:57

Василь Кричевський малював українські хати у Венесуелі

Василь Кричевський малював українські хати у Венесуелі
12 січня 1873 року народився художник Василь Кричевський. Фото: "Вікіпедія"

12 січня 1873 року народився український маляр, архітектор та графік Василь Кричевський.

Його батько був повітовим фельдшером у Лебедині на Сумщині. Кричевський вступив до залізнично-технічного училища у Харкові. Там йому добре давалося креслення та малювання. Здібності хлопця помітив технік міської управи. Кричевському доручили проектувати невеликі міщанські будинки на околицях Харкова. Згодом у нього з'явились власні замовники.

Професор архітектури Харківського технологічного інституту Сергій Загоськін узяв хлопчика в сім'ю і виховував разом зі своїми дітьми. В 19 років Кричевський став помічником міського архітектора з правом підпису своїх проектів.

1903 року Василь Кричевський спроектував будівлю полтавського земства. Проект був заснований на традиціях народної архітектури. Від починає зводити будівлі у національному стилі. У 1907—1910 роках оформляв спектаклі в театрі Садовського.

1917-го Кричевський став одним із засновників Київської академії мистецтв. Викладав архітектуру, їздив у етнографічні експедиції.

Кричевський займався оформленням книжок. 1903 року його першою роботою стала обкладинка альбому малюнків до "Енеїди" Котляревського. Художник не вмів вимагати великих гонорарів. Коли академік Михайло Грушевський замовляв у нього обкладинку до "Ілюстрованої історії України", то обіцяв добре заплатити. Коли "Історія" вийшла, автор запитав у художника, скільки той хотів би отримати за роботу. Кричевський назвав невелику суму у 15 рублів. Грушевський відповів: "Пане-товаришу, може, це дуже дорого, нехай буде 12".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фрески Михайла Бойчука заштукатурили після його розстрілу

Після приходу до влади Центральної ради УНР Грушевський доручив Кричевському розробити державну символіку. 28 березня 1918 року офіційним гербом України затвердили тризуб київського князя Володимира, перероблений і оформлений Василем Кричевським.

Після революції Кричевський займався вивченням і збереженням української культури. 1925 року він знайшов та відреставрував будинок Шевченка в Києві. Домігся відкриття в ньому музею. У 1930-х роках спроектував меморіальний музей Шевченка в Каневі. Оформлював фільми на Одеській та Київській кіностудіях.

1943 року художник із сім'єю виїхав на захід. Працював у Львові під покровительством Андрея Шептицького. Через Братиславу, Бжецлав, Аугсбург дістався Парижа. Згодом перебрався до Венесуели. Дорогою втратив майже всі свої роботи. У південній Америці малював батьківський дім у Ворожбі на Сумщині, садибу діда в Лебедині, Богдана Хмельницького на Софійській площі в Києві, селянські будинки України.

Помер Василь Кричевський 15 листопада 1952 року. Його перепоховали на українському цвинтарі св. Андрія в м. Баунд-Брук, штат Нью-Джерсі, США.

15 грудня 1883 року в селі Скопці Полтавської області народилася художниця Ганна Феодосіївна Собачко-Шостак.

Зараз ви читаєте новину «Василь Кричевський малював українські хати у Венесуелі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути