Ексклюзиви
понеділок, 15 червня 2020 13:30

Вандал пошкодив безцінну картину

Вандал пошкодив безцінну картину
Картина "Даная" була пошкоджена сірчаною кислотою, а на її відновлення пішло 12 років Фото: maxpark.com

Вандал пошкодив картину Рембрандта "Даная" у російському художньому музеї "Ермітаж" 15 червня 1985 року. Вилив на полотно сірчану кислоту та проштиркнув фрагмент із оголеною жінкою ножем.

Акт вчинив литовець Бронюс Майгіс. Чоловік прийшов до музею разом із екскурсією і попросив працівниць показати найціннішу картину виставки великого голландського художника. Ті вказали на "Данаю", назвавши її безцінною. Тоді Майгіс підійшов до картини, швидко дістав з під поли піджака склянку з кислотою і облив шедевр, опісля дістав ножа. Крики працівниць привернули увагу міліціонерів, які повалили його на підлогу. Під час обшуку в кишені знайшли вибуховий пристрій - амоналову шашку, яку також хотів застосувати.

Завдяки швидким діям працівників музею, картину вдалося частково врятувати, але кислота зробила своє - фарба почала пузиритися та змінила колір. На повну реставрацію "Данаї" у фахівців пішло 12 років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вандала, що пошкодив майно на Алеї художників, примусили працювати на благо Києва

Майгіса ж арештували. На допитах він розповідав, що є литовським націоналістом і ненавидить радянську владу за агресію проти його країни. Дату обрав не випадково, адже саме 15 червня 1940 року СРСР почав окупацію Литви. Пізніше з'являться чутки, що при вчиненні акту кричав "Свободу Литві!", однак вони не підтвердженні.

Згодом чоловік змінив свідчення. Казав, що насправді ненавидить жінок, а "Даная" є символом розпусти. У третій власній версії, яку представив слідству пізніше, зазначив, що пошкодив картину бо прагнув звернути на себе увагу.

Врешті його визнали винним, але лікарі поставили діагноз - уповільнена шизофренія. Так Майгіс уник тюремного ув'язнення, але був відправлений на примусове 6-річне лікування до Ленінградської психлікарні. Після цього його відправили до психлікарні у Литві.

Нині відреставрована "Даная" та інші картини зберігаються за броньованим склом. Таку ж практику захисту шедеврів перебрали усі художні музеї.

Картина "Даная" (1636-1647) – полотно Рембрандта з колекції "Ермітажу", написане за мотивами давньогрецького міфу про Данаю, матір Персея. Коли цар давньогрецького міста Аргоса дізнався про пророцтво, згідно з яким йому судилося померти від руки сина своєї дочки Данаї, він закрив її в підземеллі та приставив до неї служницю. Однак це не завадило Зевсу проникнути до Данаї у вигляді золотого дощу. В результаті зв'язку між ними народився Персей.

Зараз ви читаєте новину «Вандал пошкодив безцінну картину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути