пʼятниця, 08 травня 2020 15:04

В Україні відзначають День пам'яті та примирення

В Україні відзначають День пам'яті та примирення
Цьогоріч День пам'яті та примирення та 75-а річниця перемоги над нацизмом проходитимуть під гаслом "Пам'ятаємо. Перемагаємо" Фото: trostrda.gov.ua

Сьогодні відзначають День пам'яті та примирення. Саме 8 травня 1945 року набув чинності Акт про капітуляцію Німеччини. У цей день в Європі вшановують пам'ять полеглих у боротьбі з нацизмом та мирних жителів, що загинули у роки окупації.

День пам'яті і примирення вперше проголошений Генасамблеєю ООН 2005 року. В Україні його впроваджено з 2015-го.

"Україна має відмінний від інших республік СРСР досвід участі у Другій світовій війні. 1939 року наші землі входили до складу Польщі, Чехословаччини, Румунії та СРСР. Війна для нас розпочалася 1 вересня того року. В польській армії служили близько 120 тисяч українців. 8 тисяч із них загинули внаслідок нападу Гітлера на Польщу. Багато українців воювали в арміях США, Канади, Франції та Великої Британії. Не слід забувати про Закарпаття. У березні 1939-го бійці Карпатської Січі билися за незалежність з угорцями, які загарбали край із дозволу Гітлера", - розповідає історик Яна Примаченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кремль причетний до Голокосту: литовський сейм готує резолюцію

Нині Україна виходить з орбіти російського інформаційного впливу та повертається до історичних реалій.

"Ми почали відзначати першу хвилину миру. Використовуємо червоний мак як універсальний символ жертовності, - додає історик. - Наголошуємо не на перемозі, а на скорботі і пам'яті. Ціна цієї перемоги - 26 мільйонів життів громадян СРСР. 10 мільйонів із них - українці. Про це ми повинні говорити і згадувати, а не влаштовувати видовищне свято, яке втратило сакральне значення. Це закономірні процеси. Україна - частина європейської цивілізації і повертається до своїх витоків".

Більше про капітуляцію Німеччини та міфи про Другу світову війну читайте у журналі "Країна" за 7 травня 2020 року.

7 травня 1945 року у французькому місті Реймс підписали Акт воєнної капітуляції нацистської Німеччини. Очікуваний сотнями мільйонів людей документ зупинив найкривавішу війну в Європі.

Підписи поставили: начальник німецького штабу Альфред Йодль, американський генерал-лейтенант Волтер Беделл Сміт, начальник радянської воєнної місії у Франції, генерал-майор Іван Суслопаров, а як свідок - французький корпусний генерал Франсуа Севез. Документ мав набути чинності 8 травня, о 23:01 за європейським часом.

Зараз ви читаєте новину «В Україні відзначають День пам'яті та примирення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути